Tekst objavljen: 11.01.2013 15:22        


Leskovačka paprika, futoški kupus, ivanjički krompir i jabuka iz Šumadije, proizvodi su koji se mogu naći na trpezama porodica širom Evrope. Najmanje ih, po svemu sudeći, ima u Srbiji, jer građani naše zemlje više „vole“ pasulj iz Kirgistana, luk iz Kine ili poljske jabuke.

Globus u korpi: Odakle dolazi hrana koju jedemo

Za samo godinu dana uvoz pojedinog voća i povrća je porastao i do četiri puta.

Tone zeleniša iz domaćih povrtnjaka i voćnjaka često propadaju, a građanima se nudi svetsko. Sve više uvozimo ono što i sami proizvodimo. U spoljnotrgovinskoj razmeni povrća, beležimo konstantan deficit.

Lane je suša „pojela“ gotovo sav rod pasulja. Nismo izvezli ni tonu, ali je zato uvoz čak četiri puta veći nego 2011. Uvezli smo 114 tona, dok je godinu dana ranije na tržištu Srbije bilo 36,2 tone inostranog pasulja.

Izuzetan rast uvoza zabeležen je i kod krompira. U 2011. godini smo uvezli 1.999 tona, a za 11 meseci prošle godine gotovo 4.800 tona. Dupliran je i uvoz luka, a jedino je manje inostranog paradajza. Ipak, uvoz paradajza je skoro četiri puta veći od izvoza. I sve više jedemo strane jabuke - uvoz je lane bio 10 tona veći nego 2011.

Mandarine u Srbiju, kako kažu iz Veletržnica, stižu iz Hrvatske, narandže i pomorandže iz Grčke dolaze na naše pijace, dok iz Makedonije uzimamo dodatno grožđe i lubenice. Iako imamo domaće jabuke, trgovci uvoze određene količine iz Poljske i Italije.

Kada je u pitanju povrće, pasulj se kupuje iz Kirgistana i Turske, paradajz iz Italije, Turske, Španije i Makedonije, a belim lukom se preprodavci snadbevaju iz Kine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    smrca 14.01.2013 16:13

    Jedina zdrava i ekološki čista i ispravna namirnica je pasulj iz Kirgistana.... raste na visoravnima na kojima nema nikakvog zagađenja..i prekinite da tako pompezno za sve živo širite loše informacije !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina proizvodi domaća proizvodnja uvoz hrane hrana kvalitet hrane cene hrane potrošači potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana