Zvanični kurs Evra za dan 24.09.21. :: 117.5784 rsd
Tekst objavljen: 15.03.2013 14:10        


Istraživanje o potrošačkim navikama kompanije Visa Inc. otkrilo je da godišnje u proseku izgubimo 365 američkih dolara! Novac uglavnom ostane zaboravljen ili izgubljen u automobilu, kod kuće, u uredu, a „rasipa“ se i čuvanjem sitniša u stranoj valuti koji vratimo s odmora ili poslovnog puta.

Godišnje izgubimo sitniš vredan 365 dolara

Među najvećim „gubitnicima“ sitnog novca su Japanci – sa čak 337 dolara koje zaborave i ne iskoriste, dok su u Indoneziji znatno štedljiviji, jer kod kuće zature samo 21 dolar.

Većina ispitanika Visa istraživanja (54%) kaže da debitnu karticu koristi prevashodno jer je plaćanje lagodnije, jednostavnije i sigurnije nego kada koriste keš, a elektronske transakcije pomažu im i prikasnijoj kontroli finansija. Više od polovine ispitanika (53%) kaže da im je korišćenje kartica dobro za finansijsko upravljanje, a isto tako znaju da se prilikom plaćanja novac odmah podiže sa računa u banci.
U automobilu, kod kuće i kancelariji prosečno izgubimo 80 dolara, a svima nam je poznato i zveckanje stranih valuta u džepovima nakon povratka s puta.

Taj sitniš uglavnom nas čeka za buduća putovanja, dok samo jedan od petoro ispitanika Visa istraživanja strani novac promeni u domaću valutu.

Istraživanje najveće globalne kompanije za platne usluge pokazalo je da se potrošači vraćaju iz inostranstva sa neiskorištenih 285 dolara u stranoj valuti.

Među turistima „rasipnicima“ prednjače stanovnici Singapura koji po povratku sa putovanja „gube“ čak 625 dolara.

Sa druge strane, stanovnici Indonezije, Južne Koreje ili Tajvana dosta su odgovorni pri korištenju novca u inostranstvu te tokom godine na putovanjima ostanu „kratki“ za samo dolar.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Visa kovanice kusur novac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana