Zvanični kurs Evra za dan 18.10.21. :: 117.5618 rsd
Tekst objavljen: 18.09.2012 11:09        


Građani Srbije trenutno bankama duguju 610 milijardi dinara. Udeo problematičnih kredita raste, pošto se rate se sve sporije namiruju. Ako je za utehu, situacija je i u okolnim zemljama slična.

Građani bankama duguju 610 milijardi dinara

Istraživanje kompanije EOS Matriks Srbija, specijalizovane za okup i naplatu potraživanja, pokazuje da su dužnici u Srbiji u odnosu na prošlu godinu, smanjili svoja dugovanja za kredite, ali su povećali za kreditne kartice i tekuće račune. Taj trend je najizraženiji kod osoba koje imaju između 26 i 35 godina.

- Njihova dospela dugovanja za kredite smanjila su se za devet odsto, a za kreditne kartice povećala za sedam odsto. Kada je reč o dugovanju po osnovu tekućih računa, taj dug se ove godine uvećao za dva odsto - ističu u ovoj kompaniji.

Interesantno je da su muškarci u Srbiji, prema ovom istraživanju, generalno zaduženiji od žena - od ukupne količine dospelih dugovanja za kredite, 56 odsto duguju muškarci, a 44 odsto žene. Ovo je preokret u odnosu na prošlu godinu, kada su za zajmove više dugovale žene od muškaraca.

Slično istraživanje rađeno je u Hrvatskoj. Kada uporedimo podatke, zajedničko je da se dugovanja za kredite smanjuju - u odnosu na prošlu godinu, dug za kredite u Hrvatskoj se smanjio za jedan odsto, u Srbiji za tri procenta.

Međutim, dok u Srbiji raste dug po kreditnim karticama, u Hrvatskoj se smanjuje. Ipak, podaci su "najdrastičniji" kada je reč o tekućim računima: dok se u Srbiji taj dug povećao za jedan odsto, u Hrvatskoj je porastao za čak 15,6 procenata.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaduženost dugovi banke problematični krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana