Tekst objavljen: 18.09.2013 18:00        


U Srbiji se i hleb kupuje na kredit! Suočeni sa velikom besparicom potrošača, trgovci sve češće odlučuju da sami finansiraju svoje kupce. Većina trgovinskih lanaca ove sezone produžila je rok otplate računa i do čak 365 dana. Sa ranije prosečnih 30 dana odloženog plaćanja namirnica u supermarketima, "doguralo" se do čak 12 meseca.

I hleb kupujemo na kredit, i to na 12 meseci

Nekada smo na kredit kupovali kućne aparate i nameštaj, a sada smo prinuđeni da na rate kupujemo hleb, mleko, meso, povrće...

BESKAMATNO

Dokle god trgovci budu nudili beskamatni način plaćanja, potrošači će ga koristiti. Toga su svesni i bankari i trgovci, pa sve češće sklapaju međusobne ugovore, u kojima nude beskamatno plaćanje karticama za određena preduzeća i prodajna mesta. Tako konkurišu počeku. A s obzirom na ekonomske prognoze za narednu godinu, i tada će svaka ušteda dobro doći.
Mnogi prodajni lanci bili su prinuđeni da snize i prepolove limite računa, kojim se omogućava poček. Poslednji podaci pokazuju pad prometa u maloprodaji Srbije od oko 10 odsto, na godišnjem nivou.

Imajući u vidu sve manju kupovnu moć građana, ne čudi duži rok za plaćanje koji trgovci odobravaju. Pitanje je samo kako će se to odraziti na naplatu potraživanju u lancu trgovci-dobavljači, jer postoji mogućnost da dođe do kašnjenja.

- Više se trgovinskim kućama u postojećim uslovima isplati da kreditiraju kupce nego da nemaju ništa - kaže Aleksandar Stevanović, ekonomista.

Bez počeka, prodaja bi, priznaju trgovci, bila u "debelom minusu", i zapravo, prometnici su prinuđeni da sami kreditiraju kupce.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    zmau 18.09.2013 18:32

    Eto odgovora na čuveno pitanje zašto je u Srbiji sve toliko skupo. Hteli ne hteli kupujemo i kredit.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana