Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 11.04.2013 11:30        


Dugovanja građana za bilo koji račun mogu da budu prodata specijalizovanim agencijama za naplatu potraživanja, koje, potom, od dužnika "uteruju" dug. Od toga su jedino zaštićeni kreditni dužnici, i to oni koji su zajmove podigli posle 5. decembra 2011. godine, od kada je u primeni Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

Ima li spasa za građane od uterivača dugova

- U Srbiji postoji tumačenje da preduzeća za posredovanje u naplati potraživanja mogu da otkupljuju sva, osim bankarskih potraživanja. Kažemo tumačenje, jer u našoj zemlji ne postoji nijedan zakon koji to izričito zabranjuje - rečeno je u jednoj od agencija koje posluju u našoj zemlji.

Klijenti banaka, koji imaju problem sa nekom od agencija za naplatu potraživanja, jedino sudskim putem mogu da traže pravnu zaštitu. Jer, NBS nije nadležna za slučajeve prodaje dugova građana agencijama do 5. decembra 2011. godine. Inače, od 2010. godine do danas Centru za zaštitu korisnika finansijskih usluga pri NBS, upućeno je ukupno 66 pitanja i prigovora, zbog ustupanja duga specijalizovanim agencijama. Međutim, sva ta obraćanja, kako nam je potvrđeno u NBS, odnose se na ugovore zaključene pre početka primene Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.
I dok se agencije "bore" da im se ponovo dozvoli da od banaka otkupljuju i dugove građana, njihove usluge uveliko koriste mobilni teleoperatori.

- Za manji broj korisnika, kod kojih nije uspela naplata redovnom procedurom, ustupamo potraživanja ovlašćenim agencijama - rečeno je u Vip mobajlu.

Telenor svojim dužnicima, sa kojima je u međuvremenu raskinut ugovor, prvo šalje račun sa ukupnim zaduženjima. Po isteku roka za uplatu, dužniku stiže opomena pred utuženje, onda na scenu stupaju ovlašćene agencije, specijalizovane za oblast vansudske naplate.

Ako ni oni ne postignu dogovor o izmirenju duga, obraćaju se nadležnim institucijama, sudu ili privatnim izvršiteljima. Trenutno se agencije uključuju nakon proteka roka od 60 dana od neizmirenja računa.

- Svoja potraživanja ne ustupamo trećim pravnim licima, odnosno specijalizovanim agencijama za naplatu potraživanja - kažu u Telekomu Srbija.

- Naplata naših potraživanja obavlja se u postupku koji vode zakonom ovlašćeni organi, sudovi i izvršitelji. U skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, Telekom podnosi izvršiteljima predloge za naplatu telefonskih računa koji nisu plaćeni u poslednjih godinu dana.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prava potrošača zaštita potrošača zaštita klijenata neplatiše računi uterivači prodaja dugovanja dugovi dugovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana