Tekst objavljen: 31.10.2012 7:39        


Strah od nemaštine, ali i visoke cene definitivno su naterale građane da štede pri kupovini osnovnih životnih namirnica. Kupci, prema poslednjim istraživanjima, radnim danom u prodavnicama hrane troše oko 200 dinara, a vikendom do 1.000 dinara.

Kad nam i hleb, mleko i povrće postanu luksuz...

Prema podacima Unije pekara, za poslednjih godinu dana prodaja hleba u Srbiji opala je između sedam i 10 odsto.

Uprkos smanjenom prometu, prosečan građanin Srbije i dalje godišnje troši čak tri puta više hleba nego prosečan stanovnik Evropske unije.

Stručnjaci ukazuju da je mleko za mnoge postalo luksuz i manje se pazari. U Srbiji je godišnja potrošnja mleka i prerađevina po stanovniku 87 litara, a u Evropskoj uniji od 320 do 380 litara.

Kako pokazuju istraživanja GFK, oko osam odsto anektiranih građana nema svakodnevno ovu namirnicu na trpezi, 10 odsto njih kupuje isključivo jeftinije mlečne proizvode, dok je šestina njih zbog slabije kupovne moći značajno smanjila količine mleka.

Svaki treći potrošač značajno je smanjio kupovinu svežeg mesa - 13 odsto kupaca "uzdržava" se od kupovine jogurta i pavlake, dok 11 odsto njih manje pazari voće, nešto više od petine sokove i slatkiše...

Sve je češća ponuda voća i povrća na komad. U mesarama kažu da se dešava da građani traže po 100 grama mlevenog mesa ili jednu šniclu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
povrće voće meso mleko hleb nemaština poskupljenje hrane cene hrane namirnice kupovina potrošačka korpa potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana