Tekst objavljen: 03.04.2013 8:30        


Najsiromašniji građani će moći da dobijaju besplatne energente samo ako „zavrnu“ ventile na svojim radijatorima, isključe TA peći i ne kuvaju baš svaki dan! Naime, prema Uredbi o energetski zaštićenom kupcu, svi koji potroše dva ili dva i po puta više kilovata nego što im država daje - ostaju bez njih!

Kako do besplatne struje: Pogasite sve u kući

Prema podacima Agencije za energetiku, prosečno domaćinstvo u našoj zemlji za mesec dana potroši oko 450 kilovata struje.

GREJANJE NEMOGUĆE

Od ukupno 3,2 miliona domaćinstava u Srbiji, njih 600.000 se greje na struju. Račun za tročlanu porodicu sa TA peći, koja se puni samo noću, svake zime je minimalno 6.000 dinara. Građani koji troše električnu energiju za zagrevanje domaćinstva, ne mogu tako ni da pomišljaju da dobiju besplatne kilovate od države.
Uredba Ministarstva energetike, koja bi trebalo da štiti siromašne građane, daje tročlanoj porodici 160 kilovata besplatno.

Ipak, njihovo brojilo ne sme da otkuca više od 400 kilovata za mesec dana, ili će izgubiti beneficije.


Ako potroše između 320 i 400 kilovata - država im ukida polovinu besplatne električne energije.

- Oni već narednog meseca mogu ponovo da dobiju kilovate od države, ako im potrošnja bude manja od predviđenog limita - kažu iz Ministarstva energetike.

Tako, domaćinstva sa jednim članom, ako hoće da iskoriste besplatne energente, ne smeju da potroše mesečno više od 300 kilovata.

Dvočlane i tročlane porodice imaju pravo na limit do 400, a one sa četiri i pet članova - 500 kilovata. Familije sa šest i više ukućana od države dobijaju beneficije, samo ako im brojilo ne izmeri više od 625 kilovata.


izvor: Novosti

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Ruben 03.04.2013 9:05

    Ovo šibicarenje je oduvek karakteristika EPS-a. Zaludeti potrošače, da pojma nemaju šta i koliko. Ponašaju se kao mobilni operateri. "Najnoviji paketi u našoj ponudi "150 besplatno (*samo ako temperatura u Zimbabveu na dan obračuna ne pređe srednju merenu u poslednjih 30 godina, na nivou meridijana). "Prenesi 323,75" (*ukoliko ne potrošite više od 400 u najhladnijem mesecu, u suprotnom streljanje člana porodice po izboru).", itd...

    Samo gledam i pitam se dokle će ovo neko da trpi...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
energetika potrošači struja štednja struje ušteda struje račun za struju potrošnja struje jeftina struja cena struje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana