Tekst objavljen: 10.01.2013 9:09        


Kako preživeti januar, pitanje koji građani Srbije postavljaju ovih dana, a odgovor očekuju nakon još jedne proslave Srpske nove godine. Savet je jednostavan - trošite samo onoliko koliko imate novca ili plaćajte na odloženo. Ali računi ipak stižu na naplatu, doduše u pojedinim radnjama tek u julu.

Kako preživeti januar: Jedemo sad, plaćamo u julu

U trgovinama očekuju novi talas rasta prometa pred proslavu Srpske nove godine. Ipak, pazari će biti manji nego krajem decembra. Građani su se već istrošili za proslavu slava, za doček Nove godine, Badnjeg dana i Božića.

U „Merkatoru“ i „Rodi“ odobravaju odloženo plaćanje do 210 dana bez obzira na visinu računa. To znači da ko pazari u januaru, plaća tek u julu. U „Tempu“ je odloženo na 200 dana, dok u “Mini Maksi” radnjama do 14. januara odobrava se odloženo na 120 dana, nakon toga biće 90 dana. U DIS-u je poček 90 dana.
Priprema se uveliko i proslava Srpske nove godine. Ko je mogao sebi da priušti, već uveliko zimuje ili se sprema da ode na skijanje.

Trgovci kažu da se nadaju većoj prodaji pred 14. januar, ali će ona biti značajnije manja nego što su bile nabavke pred novogodišnje slavlje.

Saša Đogović, saradnik Instituta za tržišna istraživanja, kaže da je utisak da se sada troši manje nego prethodne godine. Kućni budžeti su istanjeniji, stanovništvo zaduženije, a i sa postojećim obavezama teško se izlazi na kraj.

- Da bismo preživeli, ne samo januar nego i celu godinu, potrebno je da radimo na promeni postojećeg sistema vrednosti. Ali, to se ne odnosi na pojedince, već i na državu. Jer i građani se ponašaju kao i ona, zadužuju se i ne pitaju kako će posle to da otplate - ističe Đogović.

1 komentar

  1. User image
    milosrdni andjeo 10.01.2013 15:32

    Kada imas toliko da zivis od danas do sutra, onda naucis na prezivljavanje,pa tako ni ne vrednujes mesec, godine a boze sacuvaj vekove.Mislim da je najteze TAJKUNIMA, njih mi je posebno zao, jer njima je svaki dan sudnji dan.Po mojoj teoriji famozna recesija je nastupila upravo radi straha Tajkuna od svog ega "sad za sad"i tako se prosirila svetom.Zamislite koliko Africka,Australiska,Aziska,Latino-americka, plemena vec pate od Recesije, a tek mi.Kod nas cim se dete porodi odmah ga pogodi Recesija, tako da smo naviknuti, te toboznji naslovi tipa "kako preziveti Januar" su uranjena aprilska sala u odnosu sta smo sve preziveli.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
siromaštvo osiromašenje ekonomska kriza praznici poskupljenje hrane cene hrane cena hrane cene kupovina na rate kupovina na odloženo potrošačka korpa potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana