Tekst objavljen: 18.10.2012 10:51        


Iako banke pozajmljivanje keša papreno naplaćuju, tražnja za gotovinskim dinarskim i evro kreditima, uprkos krizi, ne jenjava. Suprotno očekivanjima, podaci banaka pokazuju da se iz meseca u mesec, preračunato u dinare, odobrava isti, ili čak veći iznos keš kredita.

Keš krediti papreno skupi, ali svi ih traže

Kurs evra ne igra značajnu ulogu u iznosu novoodobrenih keš kredita, s obzirom na to da se velika većina, čak 75 odsto, odobrava isključivo u dinarima, dok je svega četvrtina novih kredita vezana za evro.

U Banci Inteza takođe ističu da je interesovanje za gotovinskim zajmovima stabilno. "Iako je tražnja za ovim kreditnim modelom relativno nepromenjena u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prosečan iznos pozajmice niži je usled smanjene kreditne sposobnosti građana", ističu u ovoj banci dodajući da je za prvih devet meseci odobreno više od 23.000 „laki keš„ gotovinskih zajmova.
Razlog velikog učešća dinarskih kredita je poznat: za zajmove vezane za evro potrebno izdvojiti 30 odsto depozita ili učešća, dok banke dinare pozajmljuju bez ovog značajnog troška.

Ipak, u pojedinim bankama priznaju da građani danas, u poređenju sa istim periodom prošle godine, u proseku pozajmljuju niže iznose, prvenstveno zbog slabije kreditne sposobnosti.

Takođe, dinari se najčešće zajme kako bi se pokrili već postojeći dugovi. A cena nikako nije mala, kreće se čak do 27 odsto godišnje.

- Gotovinski krediti spadaju među najtraženije bankarske proizvode, a naročito ako računamo i kredite za refinansiranje namenjene klijentima koji žele da, uz postojeća zaduženja, dobiju i dodatni iznos novca - kaže Miroslav Rebić, član izvršnog odbora „Sosijete ženeral banke“.

Pad tražnje za gotovinskim zajmovima je, prema rečima bankara, uglavnom sezonskog karaktera. A nakon letnjih odmora se, zbog povećanih troškova života, prvenstveno vezanih za početak školske godine i nabavku energenata, tradicionalno beleži rast gotovinskih kredita.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
keš krediti devizni keš krediti dinarski keš krediti kalkulator keš kredita banke krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana