Tekst objavljen: 27.11.2012 7:39        


Lični finansijski podaci, koje o građanima poseduje Kreditni biro, ne zanimaju samo bankare. I mobilni operateri, pre nego što novom klijentu u ruke stave ugovor i telefon, provere sa kakvim platišom potpisuju ugovor.

Ko sve "češlja" naše finansije u Kreditnom birou

Nacionalna korporacija za osiguranje stambenih kredita, takođe, može da povlači izveštaje Kreditnog biroa, kao i drugi državni fondovi.

Ali, kako objašnjava Veroljub Dugalić, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije, podaci o klijentima potpuno su zaštićeni, a Kreditni biro nije institucija za uterivanje novca za bilo koga.

I POREZI U BAZI

Uskoro bi i podaci Poreske uprave mogli da se nađu u Kreditnom birou. - To će biti podaci opšteg tipa: da li je neko platio porez ili nije, da li je platio sa docnjom ili po osnovu sudske odluke - ističe Dugalić, dodajući da nikakvi iznosi naplaćenog poreza neće biti registrovani.
- Samo osoba na koju se odnose podaci može da zatraži izveštaj Kreditnog biroa. Svaki upit u Kreditni biro trajno se registruje, tako ne postoji mogućnost da iko ko je neovlašćen povuče izveštaj Kreditnog biroa - objašnjava Dugalić i ističe da do sada nisu zabeležene bilo kakve zloupotrebe.

- Svaki građanin, jednom godišnje, može besplatno da povuče svoj lični izveštaj sa svim podacima o kreditima, čekovima, karticama... koje koristi. Na taj način, takođe, može da dobije informaciju da li je bilo ko, po bilo kom osnovu, tražio izveštaj o njemu u proteklom periodu - dodaje on.

Inače, bazu podataka Kreditnog biroa "pune" sve 32 banke, koliko ih posluje u Srbiji, kao i lizing kuće. Tako se u izveštajima tačno vidi gde i koliko otvorenih tekućih računa ima konkretna osoba, koji kredit, u kom iznosu i kod koje banke je uzela.

Takođe, navedeno je i da li na vreme plaća rate, koliko kasni u otplati i koliko joj je još ostalo da vrati ceo dug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaštita klijenata banke prava klijenta banke banke dugovi neplatiše krediti dugalić Udruženje banaka Srbije UBS kreditni biro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana