Tekst objavljen: 07.03.2013 12:30        


Nova smernica Evropske unije nudi mogućnost da od aprila 2012. firme koje robu prodaju preko interneta počnu da naplaćuju mušterijama ukoliko one odustanu od kupovine.

Kraj reklamacija kod internet-kupovine?

Moderni potrošač ne ide u kupovinu. On sve, od najnovijeg tablet-računara do donjeg veša naručuje preko kataloga ili interneta.

Svojom ponudom od više od 150.000 proizvoda na prodaji preko interneta, nemačka firma Zalando je svoj promet udvostručila na više od milijardu evra. - Besplatna dostava, kao i mogućnost besplatne reklamacije robe, od samog početka su bili deo naše ponude, a to se ni u budućnosti neće menjati - izjavila je portparolka Zalanda Kristin Dolgner koja kaže da se od početka računa s tim da 50 odsto robe biva vraćeno.
Vraćanje kupljene robe kojom nije zadovoljan, normalan je deo takve trgovačke prakse. Ali deviza koja ide uz taj servis, "Robu možete vratiti bez dodatnih troškova“, mogla bi ubuduće da postane problematična.

Kako pokazuje jedno istraživanje univerziteta u Regensburgu, od deset kupaca, svaki četvrti već pri narudžbi računa da robu na kraju ipak neće da kupi i da će je vratiti.

Glavni rukovodilac nemačkog Udruženja za prodaju preko kataloga ili interneta Kristof Venk-Fišer smatra da je upravo to problem kod mogućnosti besplatnog vraćanja robe.

- Podsticati kupce da naručuju samo da bi robu razgledali je iz ekoloških i iz finansijskih razloga besmisleno. Ne može suština trgovine da bude u tome da robu šaljem po celoj zemlji, a da pri tom znam da je klijent neće zadržati - kaže taj stručnjak.

Novine Handelsblat tvrde da slanje prosečnog paketa sa tako kupljenom robom dovodi do emitovanja 700 grama gasova koji u atmosferi uzrokuju efekat staklene bašte. Osim toga, svako vraćanje naručene robe trgovce košta: u proseku svaki vraćeni – između 15 i 20 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
internet prodaja internet prodavnica internet kupovina internet trgovina online prodaja online trgovina online kupovina prava potrošača kupovina EU evropska unija povraćaj novca Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana