Tekst objavljen: 25.07.2012 16:22        


Do sada su vam na vratima kucali prodavci knjiga, satova, primali ste ponude za last minute turističke aranžmane, a uskoro vas možda iznenade i prodavci kredita!

Kredit stiže i na kućnu adresu?

U razvijenim zemljama je odavno poznato zanimanje terenskog bankara. Suština je da banka zapošljava ljude koji će ići „od vrata do vrata“ i prodavati kredite pravnim i fizičkim licima. Ovi poslovi su banci isplativi iz razloga što nema potrebe za otvaranjem filijala ili ekspozitura i stvaranjem dodatnih troškova , već se bankarski proizvodi nude „na kućnom pragu“. Banke to rade često na vrlo sofisticiran način, tako što na osnovu podataka o vašem kreditnom potencijalu upućuju terenskog bankara da vam ponudi kreditni proizvod za koji očekuju da je baš vama potreban.

Kod nas je ovo zanimanje prava retkost u smislu osnovnog i stalnog posla, bar kada je u pitanju rad sa stanovništvom. Međutim, neke banke u Srbiji već angažuju ljude koji obično ove poslove obavljaju radi dodatnih prihoda. Najčešće je reč o poslovima prodaje kreditnih proizvoda banke, a prodavac za svaki realizovan posao dobija adekvatnu naknadu. Zbog toga, ukoliko budete imali kontakt sa ovim prodavcima, koji mogu biti i vaše komšije ili prijatelji, nemojte biti začuđeni njegovom upornošću i elokventnošću u prodaji kredita.

Na sličan način se do kredita može doći i u prodajnim objektima. Gotovo da ne postoji salon automobila, hipermarket ili veća prodavnica tehničke robe u kojoj nećete naići na ponude banaka za kupovinu robe na kredit. Ponude se često promovišu putem letaka, ali češće će vam kredit ponuditi sami prodavci ili službenici banke u za to uređenom delu prodajnog objekta. Ovakav način uzimanja kredita je često brži i lagodniji od uobičajenog posećivanja banke u par navrata, ali to uglavnom sa sobom nosi i veću cenu kredita bilo kroz višu kamatu ili veće troškove odobravanja kredita.

Sem toga često se koriste i telefonski pozivi za promociju proizvoda i usluga banke. Većinu vas je najverovatnije bar jednom iznenadio telefonski poziv u kome vam je ljubazni bankar rekao da konkretna banka ima nove uslove za kredite i upitao vas da li želite da ih čujete. Ukoliko se odlučite da ih saslušate dobićete uglavnom informacije o vrsti kredita, roku otplate, visini kamate i sl. ali i mogućnost da se raspitate o ostalim uslovima, kao i da vam na konkretnom primeru vaše zarade bude rečeno koliku visinu kredita možete dobiti.

Kredite možete u Srbiji „naručiti“ i putem Interneta. Sem što možete na sajtovima banaka pogledati uslove za sve vrste kreditnih proizvoda, mnoge banke na svojim sajtovima nude opciju da popunite upit sa osnovnim podacima nakon čega vas kontaktiraju radi realizacije kredita ili neke druge bankarske usluge. Poslednjih meseci ovakve upite možete pronaći i na nezavisnim finansijskim portalima. Prednost ovakvih internet portala je u tome što možete uporediti ponude banaka i popuniti upit za onu banku koja nudi povoljnije uslove za vas. Ovu uslugu je prvi na naše tržište uveo portal Kamatica.com. Ovim kanalom, takođe, putem tzv. kreditnih kalkulatora, možete izračunati i visinu kredita koju ste u mogućnosti da dobijete, kao i visinu mesečne rate.

U zemljama koje imaju manje restriktivnu kreditnu politiku centralne banke, moguće je i da celokupan posao oko odobravanja kredita završite bez posećivanja banke. Naime, formu zahteva popunjavate na sajtu banke, a potrebnu dokumentaciju šaljete elektronski. Banka sredstva prenosi na vaš račun ili kreditnu karticu, a vi ih odmah možete koristiti putem elektronskog bankarstva npr. za kupovinu proizvoda putem interneta koje ste planirali uzeti na kredit. Neophodan uslov za ovakav način odobravanja kredita je i priznat elektronski potpis.

Informacije o bankarskim kreditima možete dobiti i na bankomatima nekih banaka. Kada dođete da podignete novac, na ekranu će vam biti ponuđena opcija da pogledate i uslove za odobravanje kredita ili kreditnih kartica. Slično kao i na internetu, na ovaj način nećete moći da u direktnom kontaktu dobijete neku informaciju koju možda niste našli u prikazanim uslovima.

Kontakt ili Call centri banaka su jedan od najčešće korišćenih alternativnih kanala komunikacije sa bankom. Većina banaka koristi ove centre za davanje informacija o kreditnim proizvodima, kursnim listama, mreži poslovnica i slično. Prednost ovog kanala je u tome što u bilo kom trenutku možete zahtevati direktan kontakt sa operaterom, kome možete postaviti dodatna pitanja.

Ipak, na kraju treba napomenuti da još uvek nismo došli do nivoa koji omogućava da „iz fotelje“ dobijete kredit ili kreditnu karticu. Nedovoljna rasprostranjenost korišćenja elektronskog potpisa i ograničenja u zakonskim i internim pravilima banaka nalažu da za konačno odobrenje i isplatu kredita morate posetiti ekspozituru banke. U svakom slučaju navedeni alternativni kanali omogućavaju vam da brže i lakše dođete do bitnih informacija, koje mogu bitno uticati na vašu odluku kod koje banke ćete podneti zahtev za kreditni proizvod.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kako do kredita kredit banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana