Tekst objavljen: 30.11.2012 10:27        


Građane Srbije kriza je naučila da vode računa o troškovima i načinu na koji se zadužuju. Nekada veoma popularan način kupovine putem kreditnih kartica sve se više izbegava. Slična sudbina sve češće pogađa i „dozvoljeni minus”.

Kupovina na kartice u Srbiji izlazi iz mode

Kada im treba novaca, naši ljudi odu u banku i podignu gotovinski zajam, mada i ta pozajmica beleži rast u odnosu na prethodni mesec, ali tek neznatan, 1,1 posto.

Za klijente bi bilo najbolje da unapred planiraju troškove, ukoliko se tako nešto u Srbiji ovih dana i može preporučiti. Dozvoljeni minus pomaže na nekoliko dana da se premosti nestašica gotovine. Što se tiče kartica, sve više banka nudi, osim rivolvinga, i instolment funkciju, odnosno šansu da se dug podeli na nekoliko rata. Klijentima to znatno može olakšati servisiranje obaveza. Na te iznose se obično plaća kamata, a banke koje je ne uračunavaju umesto nje naplaćuju proviziju. Zato i u tom slučaju pre trošenja treba proveriti ukupnu cenu za budući dug.
Razlog za menjanje navika su kamate. Kada podigne kredit indeksiran u evrima, klijent će platiti kamatu imeđu 10 i 15 posto na godišnjem nivou. Ukoliko se zaduži preko kartice, i to rivolving, stopa će biti oko 25 posto. Ukoliko izabere ulazak u dozvoljeni minus, može računati s godišnjom kamatom između 30 i 39 posto.

Klijenti banaka trenutno koriste 1.075.340 kreditnih kartica i imaju odobren limit za trošenje od 81,08 milijarde dinara. Od te sume koriste 37,74 milijarde, a to je u oktobru bilo 0,3 odsto manje nego prethodnog meseca. U docnji je 75.820 kartica, a to je 1,7 odsto niže za isti period.

Drugim rečima, ko može, otplaćuje ranije uzete rivolving kredite a za nova zaduživanja traži povoljnije pozajmice. Obaveze se izmiruju redovnije pa je docnja kod tih dugova smanjena 0,3 odsto i sada je 11,1 procenata.

Tek nešto bolje stoje stvari kod minusa. Kod banaka ima 6.633.772 računa, a suma dozvoljenog prekoračenja je 44,80 milijarde. U izmirivanju obaveza u docnji je 277.188 računa, što je 2,2 posto više nego u septembru. Ti podaci o kašnjenju su povećani.Zanimljivo je da uprkos višim kamatama klijenti radije biraju minus od kartice. Kada se jednom uđe u obavezu vezanu za rivolving kredit preko kartice, ona traje najčešće dve godine. Da bi se to prekinulo, potrebno je s bankom dogovoriti proceduru ili uzeti refinansirajući kredit.

Kod minusa je prekid kontinuiteta jednostavniji. Ko pokrije iznos na računu koji duguje, odmah ulazi u plus i nema više obračuna kamata, dug je izmiren. Ipak, klijenti ne treba da zaborave da su prethodni troškovi bili visoki te tu pozajmicu treba koristiti samo na nekoliko dana. Mnogi tako i počnu, ali kod nas plate kasne, baš kao i honorari i drugi prihodi, pa se nekoliko dana često pretvori u duži period i s kamatom, a samim tim i ukupnim troškovima, višim nego što je klijent na početku mislio da će biti.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
krediti banke pozajmice nedozvoljeni minus dozvoljeni minus zaduženost kreditne kartice kartice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana