Tekst objavljen: 22.10.2012 7:43        


Dolazak nemačkog lanca hipermarketa LIDL na srpsko tržište omogućiće potrošačima povoljnu kupovinu po diskontnim cenama, i pokazati našu otvorenost za dolazak drugih stranih trgovinskih lanaca, ocenila je Gordana Hašimbegović, sekretar Udruženja Privredne komore Srbije za trgovinu

Lidl će doneti niže cene i dovesti konkurenciju

- Prema dosadašnjim saznanjima LIDL je kupio placeve u Subotici, Zrenjaninu, Novom Sadu, Valjevu, i Nišu. To samo potvrđuje činjenicu da će ovaj diskontni lanac 'obogatiti' ponudu tržišta Srbije - rekla je Hašimbegović.

I ministar spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić potvrdio je da se uskoro očekuje dolazak LIDL-a. - Trenutmo razgovaramo sa LIDL-om, čini mi se da je to najrealnije da se dogodi u nekom doglednom vremenu, pomažemo u kontaktima sa lokalnim samoupravama kako bi 'Lidl' obezbedio najmanje 15 lokacija u 15 gradova Srbije i time stvorio uslove za početak rada u Srbiji - rekao je Ljajić.
Dolazak diskonta u Srbiju značio bi i promenu na tržištu maloprodaje, konsolidaciju i jačanje konkurencije među trgovcima, što svakako ide na ruku potrošača, ukazala je Hašimbegović.

Diskonteri posluju sa nižim troškovima, koje ostvaruju kroz skromniji nivo usluge, ograničen asortiman, a značajno je učešće proizvoda sopstvene trgovačke marke.

Proizvode nabavljaju u velikim količinama, zbog čega od dobavljača dobijaju povoljne uslove, a sve to im omogućava da obezbede niže cene u svojim objektima, dodala je ona.

Top 10 evropskih trgovinskih lanaca su Karfur, Tesko, Švarc čiji je deo i LIDL, Aldi, Reve, Ošan, Edeka Zentrale, E. Lekler i Ahold, Ikea i može se očekivati, da zbog sve oštrije konkurencije i zasićenja na matičnim tržištima budu podstaknuti da poslovanje šire na teritoriju bivših jugoslovenskih republika.
Lanac diskontera LIDL, radi tako što uglavnom, centralizovano nabavlja robu na jednom mestu za sve zemlje gde posluje, njihovi maloprodajni objekti i sva operativa je mnogo jeftinija, navela je Hašimbegović.

Ona je napomenula da u Srbiji posluju belgijski Delez i nemački "Metro keš end keri" koji su među najvećim trgovinskim lancima na svetu dok veliki priznati i poznati prodajni diskontni lanci i dalje nisu prisutni na tržištu naše zemlje.

- Srbija je jedna od malobrojnih zemalja u Evropi u kojoj nema diskontnih trgovinskih lanaca dok ovi trgovci posluju u skoro svim državama regiona Hrvatskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Mađarskoj, Rumuniji, Grčkoj - istakla je Hašimbegović.


 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    popeye 22.10.2012 13:31

    Mozda i hoce, neko vreme, dok ne unisti i ovo malo sto je preostalo od domace proizvodnje. A sta ce raditi kad nebudu imali nikakvu konkurenciju? Uvozicemo mleko, brasno, secer i zejtin, nase njive ce jos vise zarastati u korov, a placacemo kreditima, nasim rudnicima, njivama i izvorima vode. Sta ce jesti i gde ce raditi nasa deca i unuci?

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
prodavnice potrošačka korpa potrošači pojeftinjenje trgovinski lanac trgovina lidl niže cene diskontni lanac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana