Tekst objavljen: 05.04.2013 12:51        


Već duže vreme najavljuje se na srpskom tržištu Lidl, IKEA, Karfur, a kako ističu upućeni, dolazak svetskih trgovaca zavisi od njihove odluke da li im se isplati biznis u Srbiji. Država zato treba da unapredi konkurenciju stvaranjem uslova za dolazak trgovinskih lanaca koji bi uticali na povećanje ponude i niže cene.

Lidl, IKEA i Karfur će doći kad im bude isplativo

Predsednica Centra za zaštitu potrošača Srbije (CEPS) Vera Vida istakla je da će dolazak stranih trgovinskih lanaca svakako doprineti unapređenju konkurencije i obaranju cena kod trgovinskih lanaca koji već posluju u Srbiji.

Godišnji potencijal tržišta Srbije u maloprodaji je oko tri milijarde evra, a dominira nekoliko velikih trgovaca. Najveći igrači na domaćem tržištu su Delez Srbija, u čijem su sastavu Maksi i Tempo trgovine koji drži 37 odsto tržišta, zatim Merkator, Univereksport, IDEA, Dis... Tih pet - šest najvećih trgovinskih lanaca imaju više od 70 odsto udela.
Vida je istakla, da će ipak veliki igrači doći u Srbiji, samo ako im se to isplati, odnosno, ako će ostvariti planirani profit.

Ona je podsetila da su marže velikih diskontnih trgovinskih lanaca kojih još nema na našem tržištu znatno niže i kreću se od 3,6 do 4,1 odsto, dok su marže trgovca u Srbiji znatno veće i kreću se do 30 odsto.

Vida pak smatra, da bi ukrupnjavanje trgovinskih lanaca u Srbiji značilo veći profit za trgovca i stvaranje monopolskog položaja na tržištu u smislu diktiranja cena, nacina placanja, poslovanja i slično.

- Monopolski položaj sam po sebi nije kažnjiv, ali njegova zloupotreba jeste. Da li će država uspeti sa tim da se izbori ostaje da vidimo - poručila je ona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
lidl Ikea karfur trgovinski lanci trgovinski lanac potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana