Tekst objavljen: 16.05.2013 12:08        


Austrijski bogataši pronašli su novi način uživanja u svom imetku. Umesto u sopstvenom domu, vreme sve češće provode u luksuznim hotelima u kojima na duže zakupe ili kupe gornje spratove po paprenoj ceni.

Može im se: Bogati Austrijanci se sele u hotele

U Austriji je poslednjih godina zavladala moda takozvanih hibridnih hotela, odnosno hotela koji imućnim gostima služe kao druga ili čak jedina kuća.

Poznati žitelji hotela: Od Koko Šanel do Tesle

Mnoge poznate ličnosti živele su u hotelima. Modna ikona Koko Šanel živela je za vreme Drugog svetskog rata u pariskom hotelu Ric, a Nikola Tesla je deset godina, sve do smrti 1943, proveo u sobi broj 3327 u hotelu Njujorker na Menhetnu. Na listi dugoročnih hotelskih gostiju bili su i nekadašnja teniska zvezda Boris Beker, glumački par Džon Travolta i Keli Preston i drugi.
Ovakav način pružanja hotelske usluge postojao je u američkom gradu Bostonu još 1985, a u Evropu, odnosno Španiju, uveo ga je 1999. godine lanac hotela Kempinski.

U bečkom hotelu “San susi” (na francuskom “Bez briga”), kao i ostalim hotelima iz ovog lanca, kvadratni metar vredi od 8.500 do 17.000 evra, a stanovi na gornjim spratovima imaju između 60 i 360 kvadratnih metara.

Vlasnici hotela ne žele da otkrivaju koliko naplaćuju stanovanje bogatim gostima, koji u nekim slučajevima, u vreme finansijske krize, svojim računima praktično plaćaju funkcionisanje celog hotela.

Za novac koji troše zakupci ili kupci luksuznih apartmana imaju punu uslugu: svakog dana imaju čistu sobu, hrana je uvek dostupna, kao i bazen, šofer i momak koji im parkira automobil. Tu su i fitnes i velnes centar, a u cenu su uključene i karte za odlazak u pozorište.

Razlog zašto se austrijski bogataši odlučuju na ovakav način stanovanja jeste i to što diskretna recepcija čuva njihove tajne, a nijedan poštar nema pristup specijalnom gostu hotela. Austrijski hotelijeri zbog hibridnih hotela zadovoljno trljaju ruke, pošto su našli način da doskoče krizi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Austrija hoteli hotel luksuz hedonizam

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana