Tekst objavljen: 11.12.2012 7:34        


Svi rizici proizvođača, uvoznika i trgovaca idu na teret potrošača. Čak ni pogodnosti koje se nude kupcima, poput počeka karticama ili čekovima na nekoliko meseci, nisu besplatne.

Na kasi plaćamo i sušu, monopole, loš kurs...

Kroz cene, građani plaćaju slabljenje dinara i znatno veću vrednost evra, monopolsko ponašanje, pa čak i troškarenje države. Procene su da brojni, neekonomski razlozi, povećaju cene hrane barem 20 odsto.

Gotovo da nema proizvoda koji ove godine nije poskupeo. Ovog leta, cene pojedinih namirnica su "podivljale". Meso je tada poskupelo za najmanje 30 odsto, kao i ulje. Poskupljenja nisu mimoišla ni ostale osnovne namirnice - hleb, mleko, jogurt, ali i sve ostalo što je neophodno jednom domaćinstvu.
Mnogobrojni uvoznici su već početkom godine procenili da evro vredi čak 125 dinara i ovakav kurs uračunali u svoje cenovnike. Iste procene imaju i domaći proizvođači. Pad evra gotovo nikad se ne oseti na rafovima.

Ugrađeni rizik od inflacije u cenama je najmanje duplo veći od od projektovanog. Kako bi se zaštitili od opšteg rasta cena, ove godine mnogi su utvrdili da bi bilo najbolje uvećati cenovnike svoje robe za najmanje 15 odsto. To je skoro tri puta više od planirane inflacije.

- Imali smo najpre sušu, a čim se pretrpi takav "udar", to mora da se odrazi na cene poljoprivrednih proizvoda - kaže ekonomista Ljubomir Madžar.

- Drugo, cene hrane i u svetu već duže pokazuju tendenciju rasta. Mi smo zemlja sa velikim budžetskim deficitom, gde je ukupna tražnja stalno visoka, a tamo gde je velika tražnja nemoguće je da se to ne odrazi na ukupan nivo cena. U struci se, inače, pored navedenih razloga za česta poskupljenja spominje i monopol u spoljnoj trgovini. Psihološki faktor normalno deluje na poskupljenja, ali on je izazvan da bi se neka očekivanja inflacije kasnije ostvarila.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
inflacija poskupljenje devizni kurs monopoli cene potrošačka korpa potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana