Tekst objavljen: 19.09.2013 12:30        


Najveći udar na domaćinstvo svakog meseca je hrana, na koju ode i do 40 odsto prihoda. Ipak, fiksni računi koje imaju porodice sve su „teži“, pa mesečno dostižu do 40.000 dinara, i to ukoliko ne plaćaju kiriju ili kredit za stan.

(Ne)moguća misija: Preživeti sa platom u Srbiji

Prema najnovijim podacima, na stan, vodu, struju, gas i ostale energente treba da izdvojimo i do 15 odsto od ukupnih primanja domaćinstva.

Telefoniranje, internet, kablovska „pojedu“ još oko pet odsto prihoda, a za prevoz damo čak osam odsto od svega što zaradimo.

Za mesečne izdatke, domaćinstvo u Srbiji troši 12 evra dnevno, što je za dva evra više nego prošle godine.

- U poslenjih pet godina, kupovna moć u Srbiji opala je između 30 i 40 odsto - kaže Goran Papović, predsednik nacionalne organizacije potrošača Srbije.

- Neophodno nam je da uvedemo instituciju ugroženih potrošača, jer sa naglim rastom cena komunalija, koje zarade nikako ne mogu da prate, samo ćemo dodatno opteretiti naš socijalni sistem. Niko više neće moći da se izdržava od svoje plate.



Oni koji, na već fiksne troškove, moraju svakog meseca i da plate iznajmljivanje stana, iz finansijske klopke mogu da izađu samo sa platom duplo većom od proseka.

Mada su kirije pale, za prostor od 50 kvadrata treba izdvojiti od 150 do 350 evra, u zavisnosti od lokacije i očuvanosti nekretnine. Potrošači koji, pak, imaju stambeni kredit na istu ovu kvadraturu moraju svakog meseca banci da uplaćuju minimum 250 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana