Tekst objavljen: 20.09.2012 7:51        


Građani koji su duže od dva meseca dugovali ratu za kreditnu karticu ili nisu izmirili dozvoljeni minus dospeli su na “crnu listu” Kreditnog biroa. Praktično, to znači da više ne mogu da uzmu bilo kakvu pozajmicu kako bi pokrili dugove.

Nepažnja sa karticom - siguran put u bankrot

Zato su mnogi dovedeni u situaciju da im popisivači dođu na vrata i krenu u plenidbu imovine.

Ima mnogo građana koji su uzeli razne kreditne kartice sa limitom od dve, tri pa i pet hiljada evra, jer ih je privukla mogućnost da otplaćuju obaveze svakog meseca od samo pet odsto ili da kupuju na rate.

SMANJUJU MINUS

Pojedine banke su počele da proveravaju stanje svojih klijenata kada im istekne dozvoljeni minus. Ukoliko procene da su previše zaduženi u odnosu na zaradu, onda im ukidaju ili smanjuju dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu, iako ono ne ulazi u kreditnu sposobnost građanina.


Pri tome nisu vodili računa da je kamata na ovako pozajmljen novac od 27 do 34 odsto godišnje, a kada se iskoristi ceo limit, onda se upada u začarani krug vraćanja samo kamate iz koga se teško izlazi.

Tako je jedan naš sugrađanin uzeo pre dve godine kreditnu karticu na 2.500 evra, jer mu se učinilo u tom trenutku da može komfornije da raspolaže novcem nego da je uzeo gotovinski zajam.

Za manje od godinu dana je istrošio ceo limit, a svakog meseca je uplaćivao samo pet odsto duga i rate na koje je kupovao robu. Pre devet meseci smanjena mu je plata, koja je ubrzo počela i da kasni. Zbog toga je počeo da kasni sa ratom za kreditnu karticu koja je iznosila 12.780 dinara.

Nakon nekoliko meseci, kada je shvatio da više nema šanse da je tako otplati i da plata više neće biti ista kao i kada se zadužio, hteo je da uzme gotovinski kredit i da refinansira karticu, ali mu je rečeno da ne može, jer ima kašnjenje u Kreditnom birou.

Čak i da je izmirio dug u potpunosti ne bi mogao ništa, jer je beleška u Kreditnom birou praktično kazna i signal bankama da je loš klijent.

Slična situacija je i sa dozvoljenim minusom. I za kašnjenje u otplati prekoračenja po tekućem računu, ako je duže od tri meseca, Kreditni biro takvog klijenta evidentira i potrebno je da prođe 12 meseci da se ponovo podnese zahtev za novi dozvoljeni minus ili kredit.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zaduženost banke erste dozvoljeni minus Mikroinvesticioni krediti za MSP kreditne kartce dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana