Tekst objavljen: 24.12.2012 7:45        


Ekonomska kriza uticala je na to da se građani Srbije sve manje zadužuju. U poslednjih mesec dana nivo zaduženosti građana je 597 milijardi dinara po svim osnovama, što je pet milijardi manje u odnosu na kraj oktobra.

Novi hit: Krediti za odvikavanje od kredita

Sve više prezaduženih građana veruje da je rešenje za njihove dugove refinansiranje nagomilanih kratkoročnih kredita.

Građani po karticama, tekućim računima i gotovinskim pozajmicama duguju oko dve i po milijarde evra. To su i najrizičnije pozajmice, jer gotovo svaki deseti korisnik neredovno izmiruje obaveze.
Krediti za postepeno odvikavanje od kredita. Ovako se može opisati trenutna situacija na bankarskom tržištu. Tako je razmišljao i Anatolij Hetman, čija plata nije mogla da prati porast kursa evra i kamata, pa je rešenje potražio u kreditu za refinansiranje.

- Imao sam keš kredit, dozvoljeni minus i kreditnu karticu. Međutim, kamata mi je narasla tako da sa dve trećine zarade nisam mogao to da potkrpim, pa sam morao da podignem novi refinansirajući kredit pod povoljnijim finansijskim uslovima - kaže Hetman.

Bankari su na krizu prvo odgovorili smanjenjem broja zaposlenih, a potom ušli kroz refinansirajuće ponude u tržišnu trku za preuzimanje klijenata od drugih banaka.

Prosečna zarada u Srbiji je 42 hiljade dinara, ali zbog dvocifrene inflacije, za dve trećine građana to je nedovoljno za pristojan život. S druge strane, porast kursa dinara i visoke kamate nisu bile saveznik popune kućnog budžeta, pa je možda došlo vreme da se i banke prilagode logici bolje ponude pri smanjenoj tražnji.
- Kredit za refinasiranje se može koristiti kao keš kredit, dakle zatvori se nivo postojećih obaveza prema drugim bankama, a ostatak se iskoristi nenamenski i puste se određeni iznosi gotovine na račun klijenta - objašnjava Marko Matić iz AIK banke.

Na primer, za dug po kreditnoj kartici od 200 hiljada dinara, sa kamatom od oko 28 odsto i keš kredit od 300 hiljada dinara na rok otplate od pet godina, plaćaćete ratu od oko 21 hiljade dinara.

Ako ta dva kredita zamenite refinansirajućim u iznosu od pola miliona dinara na isti rok, mesečna rata biće vam oko 12 hiljada dinara, što je čak devet hiljada dinara manje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke refinansiranje refinansirajući krediti kamate zaduženje dugovi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana