Zvanični kurs Evra za dan 07.12.20. :: 117.5846 rsd
Tekst objavljen: 24.12.2012 7:45        


Ekonomska kriza uticala je na to da se građani Srbije sve manje zadužuju. U poslednjih mesec dana nivo zaduženosti građana je 597 milijardi dinara po svim osnovama, što je pet milijardi manje u odnosu na kraj oktobra.

Novi hit: Krediti za odvikavanje od kredita

Sve više prezaduženih građana veruje da je rešenje za njihove dugove refinansiranje nagomilanih kratkoročnih kredita.

Građani po karticama, tekućim računima i gotovinskim pozajmicama duguju oko dve i po milijarde evra. To su i najrizičnije pozajmice, jer gotovo svaki deseti korisnik neredovno izmiruje obaveze.
Krediti za postepeno odvikavanje od kredita. Ovako se može opisati trenutna situacija na bankarskom tržištu. Tako je razmišljao i Anatolij Hetman, čija plata nije mogla da prati porast kursa evra i kamata, pa je rešenje potražio u kreditu za refinansiranje.

- Imao sam keš kredit, dozvoljeni minus i kreditnu karticu. Međutim, kamata mi je narasla tako da sa dve trećine zarade nisam mogao to da potkrpim, pa sam morao da podignem novi refinansirajući kredit pod povoljnijim finansijskim uslovima - kaže Hetman.

Bankari su na krizu prvo odgovorili smanjenjem broja zaposlenih, a potom ušli kroz refinansirajuće ponude u tržišnu trku za preuzimanje klijenata od drugih banaka.

Prosečna zarada u Srbiji je 42 hiljade dinara, ali zbog dvocifrene inflacije, za dve trećine građana to je nedovoljno za pristojan život. S druge strane, porast kursa dinara i visoke kamate nisu bile saveznik popune kućnog budžeta, pa je možda došlo vreme da se i banke prilagode logici bolje ponude pri smanjenoj tražnji.
- Kredit za refinasiranje se može koristiti kao keš kredit, dakle zatvori se nivo postojećih obaveza prema drugim bankama, a ostatak se iskoristi nenamenski i puste se određeni iznosi gotovine na račun klijenta - objašnjava Marko Matić iz AIK banke.

Na primer, za dug po kreditnoj kartici od 200 hiljada dinara, sa kamatom od oko 28 odsto i keš kredit od 300 hiljada dinara na rok otplate od pet godina, plaćaćete ratu od oko 21 hiljade dinara.

Ako ta dva kredita zamenite refinansirajućim u iznosu od pola miliona dinara na isti rok, mesečna rata biće vam oko 12 hiljada dinara, što je čak devet hiljada dinara manje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke refinansiranje refinansirajući krediti kamate zaduženje dugovi krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana