Tekst objavljen: 17.05.2013 15:30        


Građani Srbije najčešće kupuju prehrambene proizvode, a među 10 najprodavanijih artikala u poslednjih godinu dana našlo se i pivo, i to čuveni “zidarac” u flaši od 0,5 litara.

Ovo su deset najprodavanijih namirnica u Srbiji

Prema podacima Ministarstva trgovine koje su im dostavili veliki trgovinski lanci, naši građani očekivano najviše kupuju hleb, koji se našao na prvom mestu liste 1o najprodavanih proizvoda u Srbiji.

Posle hleba, najviše se kupuju mleko i jogurt. Na četvrtom i petom mestu su suncokretovo ulje i šećer, a slede mlevena kafa i svinjski but od kilograma. Kupuju se i banane i pomorandže, a na 10. mestu je pivo.

Ekonomski analitičar Saša Đogović procenjuje da ovi podaci pokazuju da je nizak životni standard, jer se radi o proizvodima egzistencijalne prirode.

- Očigledno je da imamo samo za hranu. Čudi me da se svinjski but našao na listi najprodavanijih proizvoda. Možda zato što su ovo podaci velikih trgovina, koje se po pravilu nalaze u većim gradovima poput Beograda, Novog Sada, Kragujevca i Niša. Verujem da bi rezultati bili još gori da su podatke o prodaji dostavljale i manje trgovine – kaže za Telegraf Đogović.

Prema njegovom mišljenju, da je izuzetno niska kupovna moć građana, pokazuje i to što se od voća kupuju banane i pomorandže.

- To je voće koje u radnjama može da se nađe maltene tokom cele godine. Jednostavno, nemamo dovoljno novca da u većim količinama kupujemo jagode, kivi, maline, breskve. Takvo voće uzimamo kada su cene niže, pred kraj sezone – kaže Đogović.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
potrošačka korpa namirnice životne namirnice potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana