Tekst objavljen: 18.10.2012 11:20        


U poslednja dva meseca poskupelo je skoro sve. Pojeftinjenja – simbolična. Uprkos najavama i simboličkom sniženju cena pojedinih namirnica, građani Srbije sve češće odlaze u Bosnu i Bugarsku po mesne prerađevine, džemove, namaze, ali i kućnu hemiju, garderobu, obuću...

Papović: Bojkot! Niko da ne kupi ništa jedan dan

Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da je javna tajna da su „vlasnici trgovinskih lanaca ujedno i vlasnici prerađivačkih industrija (mesnih, agrarnih, kozmetičkih)“.

Svest srpskog potrošača „ubijana“ godinama!

Papović ističe da je svest potrošača „ubijana“ godinama raznoraznim pričama. - Naš čovek nema razvijenu svest kao neko ko živi na zapadu - navodi on i dodaje da je srpski potrošač toliko apatičan da, kada na primer ode na pijacu, ne pita ni odakle je proizvod, ni da li je zdrav, ili, ne daj bože, otrovan. - Mi, potrošači, imamo pravo na najbolje. Mi zaslužujemo najbolje za naš novac – ističe on.
- Sve dok se samo oni pitaju, dok oni budu pravili cene, dok budu ’zabranjivali’ konkurenciji da dođe u Srbiju, biće nam ovako – uveren je Papović.

On navodi da je "sve preskupo! Pa kod nas je hrana najskuplja u regionu, i to svi znaju! Ali baš ih briga kada ih zakon ne sprečava u tome, jer je neprimenjljiv. I sve dok bar četiri-pet zakona ne doživi suštinske promene tako da postanu primenjivi u praksi, u Srbiji neće biti nijednog građanina koji će kao potrošač biti ispoštovan maksimalno!"

Zakon o trgovini, Zakon o potrošačima, Zakon o konkurenciji, Zakon o opštoj bezbednosti proizvoda i Zakon o opštoj bezbednosti hrane, prema njegovim rečima, moraju da dožive promene koje će se primenjivati u praksi.

- Pozivam sve potrošače da na po jedan dan bojkotujemo velike trgovinske lance! Samo na jedan dan. Da niko ne uđe i kupi ništa. I ne samo to! Nego da u isto vreme u te prodavnice uđe tržišna inspekcija pa da prekontroliše promet robe, koliko je robe sa istekom roka trajanja, nepotpunih deklaracija… Pa da lepo naplati kazne i napuni budžet! - kaže Papović

On objašnjava da "na taj način potrošači kažnjavaju proizvođače ili trgovce koji najviše puta poskupljuju godišnje ili neargumentovano poskupljuju, a ujedno šalju poruku Vladi da problem moraju da reše sistemskim merama".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bojkot Goran Papović NOPS Nacionalna organizacija potrošača S kupovina cene hrane poskupljenje potrošači

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana