Tekst objavljen: 08.02.2013 10:45        


Putovanje uključuje i puno troškova. Od skupih grickalica do visoke cene goriva i pranja automobila, put od vaše kuće do određene destinacije je prepun nepotrebnih kupovina koje mogu da vas udare po džepu. U nastavku sledi pregled istih.

Pet putnih troškova koje treba izbegavati

1. Prekoračenje brzine smanjuje kilometražu

Vi se možete sjajno osećati dok pretičete ostale vozače i letite po autoputu, ali vaš džep neće. Gorivo će se brže trošiti povećanjem brzine što će povećati vaše troškove.

Treba dodati da naglo ubrzanje i kočenje takođe smanjuje pređenu kilometražu. Ako vozite sporije uštedećete i do trećinu troškova. Takođe, manja brzina je bezbednija, te možete sačuvati i nešto vrednije od novca.

2. Izbegavajte skupe troškove hrane na putu

Kupovina namirnica pre puta vas može poštedeti onih grickalica na benzinskim pumpama koje su skuplje. Pre nego što krenete, idite u obližnju prodavnicu i nakupujte grickalice i piće koje ćete potom da stavite u ručni frižider koji možete da ponesete sa sobom.

Ako je vaš put toliko dug da zahteva i kuvani obrok, obedujte u prvoj polovini dana u nekom od restorana pored puta. Doručak i ručak su uvek jeftiniji od večere, pa ako večerate napolju, neka taj obrok bude lagan. Takođe potražite onlajn kupone za one restorane koji to nude a koji su česti pored puta.

3. Izbegnite visoke cene goriva na autoputu

Točenje goriva na benzinskim pumpama koje su pored autoputa može vam uštedeti vreme, ali vam neće uštedeti novac. Cene goriva su na tim benzinskim pumpama više od onih koje se nalaze blizu supermarketa ili u diskontu.

4. Da li vam je zaista neophodno premium gorivo?

Rasprava o običnom gorivu naspram visokooktanskom traje godinama. Ali istina je jednostavna - vrlo malo automobila izvuče ikakvu korist od premium goriva. Za većinu vozila preporučuje se obično oktansko gorivo. Premium gorivo vam neće pomoći da vaš auto bolje vozi ili da povećate kilomteražu, a može vas koštati više.

Mali broj automobila zahteva visokooktansko gorivo, te stoga proverite da li je vaš automobil jedan od njih. Saznajte da li se skuplje gorivo zahteva ili samo preporučuje za vaš automobil.

5. Odložite skupo pranje automobila

Dobro razmislite pre nego što potrošite dodatno novca za automatsko pranje vozila na benzinskim pumpama. Može se desiti da vaš automobil ne bude u potpunosti opran ili, čak, da se eksterijer ošteti.

Pojedine starije perionice koriste abrazivne četke umesto platnenih, što može da ostavi male ogrebotine na vašem automobilu.

Skuplja opcija je samopranje, koja zahteva od vas da oribate auto, ali može da bude korisno za otklanjanje tvrdokornih mrlja. Ili, jednostavno, preskočite pranje dok ste na putu i s vremena na vreme očistite farove, vetrobran i retrovizore iz bezbedonosnih razloga.

I na kraju, ako možete to da isplanirate, možete oprati auto pre puta, jer dobro pranje i poliranje voskom može dugo da zaštiti vaše vozilo od korozije i soli.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
troškovi turizam turisti putovanje jeftina putovanja putovanja

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana