Tekst objavljen: 08.11.2012 7:38        


U Srbiji su čekovi i dalje jedan od najpopularnijih vidova plaćanja na odloženo. Svesni niske kupovne moći građana, trgovci nude mogućnost plaćanja čekom na poček na čak 12 rata. Najviše se kupuje hrana, ali i bela tehnika.

Pomama za čekovima sve veća, plaća se i na 12 rata

U toku 2009. godine u Srbiji je izdato nešto manje od 7,9 miliona čekova, u toku 2010. taj broj je porastao za skoro milion, da bi protekle godine trend rasta bio nastavljen, pa su banke izdale više od 8,96 miliona čekova.

U Merkatoru kažu da omogućavaju plaćanje čekom na poček na 210 dana bez obzira na iznos kupovina i šta se kupuje, a na čak 360 dana, odnosno 12 jednakih rata odloženo za kupovine od 6.000 dinara i preko tog iznosa. U Tehnomaniji je takođe moguće kupiti belu tehniku na 12 jednakih rata, bez obzira na vrednost kupovine. Odloženo plaćanje čekovima u Tempu je na 200 dana, dok je u Maksiju ta mogućnost data za 90 dana.
Razlog popularnosti čeka na poček jeste taj što potrošač ne plaća nikakvu kamatu iako mu je data mogućnost prolongiranja roka plaćanja ili da to učini na rate. Maksimalni iznos po čeku je 5.000 dinara.

U Banci Intezi čekovi su na raspolaganju korisnicima Inteza Hit tekućeg računa sa urednim primanjima ili položenim deviznim garantnim depozitom koji redovno izmiruju svoje obaveze.

Klijentima je besplatno dostupno do pet čekova mesečno, dok se svaki naredni izdaje uz naknadu od pet dinara.

- Hipo Alpe-Adrija banka izdaje čekove klijentima u skladu sa ugovorom o otvaranju i vođenju tekućeg računa, kojima je odobrila poslovanje i plaćanje putem čeka. Čekove mogu dobiti svi klijenti koji imaju uredan tekući račun i čiji saldo računa nije u nedozvoljenom minusu. Trošak prilikom izdavanja čekova je 15 dinara po čeku - kažu u ovoj banci.

Popularnost čeka je tolika jer, za razliku od kreditne kartice, korisnik ne plaća kamatu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Branislav 08.11.2012 10:38

    Pratim ovaj sajt od osnivanja, pozdrav redakciji. Međutim, mislim da je vaša MISIJA malo šira od pukog prenošenja vesti sa drugih portala.
    Pardon, klijent PLAĆA KAMATU samo u PRIKRIVENOM OBLIKU, PREKO CENE PROIZVODA. Pokušaji populusa da prevari sistem, tj. zakon vremenske vrednosti novca su UZALUDNI I SVODE SE NA UNUTRAŠNJE ZADOVOLJSTVO POTROŠAČA DA IM JE NEŠTO OPROŠTENO, ili da su nešto jeftinije prošli. Iste te trgovce finansiraju banke ILI dobavljači novcem koji IMA CENU, tj. KAMATU I KOJU NA KRAJU MORA DA PLATI POTROŠAČ. Zato je spas samo u USTEZANJU od potrošnje i štednji, JER NAJVEĆI BROJ KUPOVINA JE ČISTO BACANJE PARA( TEŠKOG RADA) zarad petominutnog zadovoljenja izmišljenih potreba. Zato su Nemci Nemci, jer najviše štede i promišljaju gde investirati/potrošiti svaki cent. To je samo moje skromno mišljenje i naravno ne očekujem da se većina složi.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke rate kupovina čekovi kupovina čekovima ček kupovina na rate

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana