Tekst objavljen: 07.06.2013 13:30        


Evropski potrošački centar je na osnovu konretnih podataka sa tržišta saopštio da proizvođači bele tehnike namerno prave robu koja neće dugo trajati kako bismo stalno kupovali novu.

Prodaju nam krš: Čim istekne garancija, eto kvara

U izveštaju se zaključuje da je dotrajalost proizvoda dobro isplanirana. Uz to se navodi i da je Evropska komisija kaznila sedam proizvođača televizora sa ukupno 1,4 milijarde evra jer su im se proizvodi kvarili odmah po isteku garancije.

Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta za zaštitu potrošača, kaže da izveštaji u Srbiji, takođe, pokazuju da kvarovi obično nastaju odmah posle isteka garantnog roka.

- Tehnika ima vrlo kratke garantne rokove, a kvalitet proizvoda svake godine opada. Ranijih godina garancije su davane na godinu dana, ali je sada Zakonom o zaštiti potrošača propisano da se garancija mora davati na najmanje dve godine. E sad, pošto posle tog perioda dolazi do učestalih kvarova, potrošači razmišljaju da li im se isplati da popravljaju belu tehniku i električne aparate ili im je bolje da kupe nove uređaje – rekao je on.

Bogosavljević napominje da oni koji se odluče za popravku obavezno treba da traže garancije i na popravku, odnosno na zamenjeni deo.

On dodaje da je sada cena aparata koje koristimo u domaćinstvima pristupačna, ali je očigledan i sve kraći rok trajanja.

- Potrošači u Srbiji nisu dovoljno obavešteni o svojim pravima, a prodavci svesno prećutkuju eventualne mane proizvoda. Najviše problema ima kod veš-mašina, televizora, mobilnih telefona… – kaže Bogosavljević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina zaštita potrošača prava potrošača potrošači bela tehnika kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana