Tekst objavljen: 26.04.2013 9:30        


Visoke cene nisu neuobičajene za prve zelene plodove, ali ne dešava se često da prošlogodišnjom rodu na proleće značajno poraste cena. Kilogram starog krompira dostigao je ovih dana i 90 dinara, iako je na tezge stigla i mlada krtola.

Prošlogodišnji krompir košta kao sveže banane

U Srbiji, koja je poznata po proizvodnji krompira, a značajne količine i izvozi, cena lanjskog krompira se izjednačila sa južnim voćem. Kilogram staje kao i banane u nekim trgovinama.

Iako je ponuda dobra, cene su i dalje paprene za ovo doba godine. Tako za kilogram mladog kupusa valja platiti od 30 do čak 60 dinara, cena krastavaca ide do 180, koliko najčešće koštaju i tikvice. Crni luk "drži" cenu od 60 do 80, isto kao i šargarepa, paparike koštaju do 400, a ovogodišnji kelj čak i 250 dinara.
Istovremeno, mladi krompir na pijacama širom Srbije ove nedelje može da se kupi za od 120 do 170 dinara, a na nekim tržnicama u centru prestonice dostiže i do 250 dinara.

Mladi krompir na naše pijace najvećim delom stiže iz uvoza, a cena je "jaka" jer je opterećen carinom, transportom i drugim dažbinama. To isto važi i za paradajz, papriku, tikvice, krastavac...

Trenutno je u ponudi beli krompir, i on dolazi u prodaju uglavnom iz uvoza iz Makedonije, Turske, a delom i iz Egipta.
Nedavno je uvezen jedan manji kontingent belog krompira iz doline Nila, i to po ceni do 120 do 150 dinara. Trgovci kažu da nije baš dobro "išao".

U prodaji je i crveni mladi krompir, i on je mahom domaćeg porekla, a stiže na tezge iz okoline Šapca, Opova, Čačka. Za desetak dana, očekuje se, kako kažu na pijaci Zeleni venac, izvestan pad cena povrća i voća na tezgama, kada pristigne zeleniš iz domaćih povrtnjaka.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
skupa hrana cena hrane cene hrane voće povrće banane krompir

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana