Tekst objavljen: 14.12.2012 9:58        


- Koji je rok zastarevanja računa, naročito komunalnih usluga, da li utuženje važi ako ne primite tužbu - pitalo je mnogo čitalaca redakciju Potrošača, budući da se bliži kraj godine i sravnjavanje računa.

Računi za komunalije zastarevaju posle godinu dana

Dr Petar Milutinović, predsednik Udruženja za zaštitu potrošača i korisnika finansijskih usluga Iusta, kaže da se pod komunalnim uslugama podrazumevaju usluge za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće.

Jednogodišnji rok zastarelosti je propisan i za potraživanja radio i TV stanica, povodom upotrebe radio i TV prijemnika, potraživanja pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim i kraćim rokovima, kao i potraživanja pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.
Da bi se označene usluge tretirale kao komunalne usluge neophodno je da su izvršene za potrebe domaćinstva, odnosno za potrebe potrošača kao fizičkog lica.

U odredbi čl. 378. stav 1. Zakona o obligacionim odnosima propisan je jednogodišnji rok zastarelosti za sva potraživanja po osnovu gore navedenih komunalnih usluga. Ovaj rok važi samo ako su korisnici potrošači, kao fizička lica, jer se samo tada radi o uslugama za potrebe domaćinstava.

Ako su korisnici označenih usluga privredna društva ili druga pravna lica, kao i ako su korisnici preduzetnici i druga fizička lica koja obavljaju poslovnu delatnost, (lekari, veterinari, advokati i slično), tada se ne primenjuje jednogodišnji rok zastarelosti potraživanja po osnovu označenih usluga.

Naime, potraživanja javnih preduzeća i drugih davaoca označenih usluga prema drugim pravnim licima zastarevaju u roku od tri godine.

1 komentar

  1. User image
    Milica Adamovic 14.12.2012 22:11

    Postovani,
    u tekstu o zastarevanju potrazivanja za Infostan nije odgovoreno na pitanje oko utuzivanja Da li to znaci da ako ne platite racun a ne primite poziv za sud ,racun zastareva ,mada je to nemoralno Problem je kad vas tuze pa zbog kasnjenja od 2 meseca platite jos jedan iznos racuna koliko kosta utuzenje
    Pozdrav, M.A.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zastarevanje dugova zaštita potrošača prava potrošača potrošači plaćanje komunalija komunalije računi

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana