Tekst objavljen: 04.08.2013 12:00        


Sezona godišnjih odmora je u punom jeku i ako planirate da svog kućnog ljubimca povedete sa sobom na more, budite spremni na trošak od najmanje 15.000 dinara i na čekanje od deset do 20 dana za dobijanje svih neophodnih dokumenata.

S ljubimcem na more? Samo za papire 15.000 dinara

Psi, mačke i životinje iz porodice kuna koje putuju u inostranstvo moraju da imaju pasoš, odnosno knjižicu u kojoj su obeleženi podaci o njima i potvrde da su vakcinisane (ali i podaci o vlasniku), a potrebno je da nabavite i veterinarske sertifikate.

CENOVNIK

Šta - Koliko
Vakcina i čipovanje 1.200*
Vakcina protiv besnila 600*
Titar test 5.500
Veterinarski sertifikat 4.550
Takse 4.500 din
* Ukoliko pas već nije vakcinisan
Sa mezimcem je najlakše otputovati u Crnu Goru, jer je pored pasoša dovoljno samo uverenje koje se vadi u lokalnoj veterinarskoj inspekciji.

Procedura je dosta složenija kada su u pitanju države Evropske unije, jer je za ulazak životinja u ove zemlje potrebno uraditi titar-test, koji pokazuje količinu antitela na besnilo, a u našoj zemlji se radi samo na Pasterovom institutu u Novom Sadu.

Još više prepreka čeka one koji žele da na more povedu papagaja ili neku egzotičnu životinju. Ako je reč o vrsti koja je na listi zaštićenih, za njihovo putovanje potreban je i sertifikat Ministarstva za zaštitu životne sredine.

Alternativa putovanju sa ljubimcem je da ga ostavite nekom na čuvanje, smestite ga u pansion ili ga poverite “pet siting” agencijama. Cene u pansionima su od pet do 10 evra dnevno, petsiteri za jednu posetu naplaćuju od pet do 12 evra, dok celodnevna briga košta više od 20 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
more letovanje turizam turisti životinje kućni ljubimac

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana