Tekst objavljen: 03.06.2013 17:30        


Da li će odlazak u prodavnicu postati prošlost? Prodavci se žale da mušterije sve manje kupuju, a sve češće dolaze samo da se raspitaju o robi koju zatim naručuju preko interneta. Već postoji i ime za to: "Showrooming".

Showrooming: Internet "ubija" prave prodavnice

Pojedini prodavci kažu i da mušterije dolaze u radnje zajedno sa aparatima koje su tek kupili preko interneta i traže savet.

Kako "protiv" interneta

Jedna velika firma koja prodaje sportsku opremu napravila je posebnu salu u kojoj je temperatura minus 20 stepeni, u kojoj mogu da se isprobaju vreće za spavanje. Tu je i bazen za isprobavanje kanua. Razmišlja se i o postavljanju zida za penjanje, za testiranje odeće koja je za to namenjena. Internet prodavci ne bi mogli da se mere sa tim.
Jedna prodavačica iz Australije uvela je i honorar – u njenoj radnji u Brizbejnu informacije se plaćaju pet dolara. Ako mušterija kupi robu u njenoj prodavnici, taj iznos se oduzima od cene.

Ipak, Kaj Falk, prvi čovek Trgovinskog saveza Nemačke, ne veruje da će radnje izumreti. - Internet stvara velike teškoće, ali samo za one prodavce koji se ne prilagođavaju novom dobu - kaže on i dodaje da "u ovom trenutku, svaki peti prodavac prodaje i preko interneta. Oni tako izvlače profit od oba načina kupovine".

Stručnjak Bjern Blohing kaže da je internet doneo 70 milijardi evra zarade malim prodavcima u Nemačkoj.

Nasuprot tome, izgubljeno je samo šest miliijardi evra zbog kupaca koji su u radnje došli da nešto vide ili isprobaju.

On smatra da internet portal valja upotrebiti kao “showroom” odnosno prostor za izlaganje. - Uz to mogu i da pruže mogućnost i upoređivanja različitih proizvoda. To donosi daleko veći dobitak, nego nekakva osrednja internet-prodavnica, napravljena bez inspiracije - dodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Зоран 04.06.2013 11:31

    Smanjite marže !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači online kupovina online trgovina online prodaja internet prodavnica internet prodaja internet kupovina internet trgovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana