Tekst objavljen: 07.11.2012 7:49        


Dvoje studenata četvrte godine Arhitekture koji imaju tu sreću da ne moraju da plaćaju stan u Beogradu, rešili su da se solidarišu sa kolegama koji, završavajući ovaj fakultet, žive na ivici egzistencije.

Školovanje za arhitektu košta 874.500 godišnje?

Njih dvoje su, baš kako i nalikuje kreativnim budućim arhitektama, izradili džinovske račune sa svim stavkama koje samofinansirajući studenti arhitekture plate za jednu godinu. Konačna suma je šokantna i iznosi više od 21 prosečne srpske plate - 874.500 dinara.

Blago njihovim roditeljima kad imaju 874.500

Iako nismo uspeli da dobijemo dekana Arhitektonskog fakulteta, njegova sekretarica bila je veoma zainteresovana za razgovor. Kada smo joj objasnili zbog čega zovemo, ironično je odgovorila: “Blago njihovim roditeljima kad godišnje mogu da daju 874.500 dinara za svoju decu.”
- Iako imamo najvišu školarinu u zemlji, za nju ne dobijamo skoro ništa. Sami kupujemo knjige, materijal, a na fakultetu nemamo čak ni projektore u salama ni brzi internet koji spada u jednu od naših osnovnih alatki za rad. Na primer, samo za materijal koji nosimo na jedne vežbe ili jedne konsultacije dajemo oko hiljadu dinara, jer za sve radove i makete koje pravimo moramo da imamo kvalitetan papir velikog formata - pričaju autori fotografije koji su nas, iz straha od netolerantne uprave fakulteta, zamolili da im ne objavljujemo imena.

Fotografiju su, kažu, napravili iz revolta, jer je u zemlji gde ljudi jedva krpe kraj s krajem, najgora kletva mladog čoveka postala ta ako želi da postane arhitekta.

- Porodice naših kolega iz unutrašnjosti nemaju život. Oni nemaju ni letovanja ni zimovanja, ni izlaske ni proslave, a čak i kada im deca završe fakultet, moraće da vraćaju dugove od školarine. A gde odlaze sve te pare? Na fakultetu kažu - skupo je grejanje - pričaju sagovornici.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
studenti arhitektonski fakultet arhitektura fakultet školovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana