Tekst objavljen: 05.06.2013 17:48        


Kilogram mladog kupusa na pijacama košta oko 80 dinara, koliko plaćamo i za kilogram pomorandži. Usred sezone spanać i boranija koštaju koliko i kilogram piletine - oko 300 dinara, a paradajz i krastavac su duplo skuplji nego u isto vreme prošle godine. 

Spanać skuplji od mesa, kupus košta kao pomorandže

Čini se da cene na pijacama nikada nisu bile manje logične. Dok građani nestrpljivo očekuju da cene voća i povrća, kao i uvek u ovo doba godine - padnu, one nastavljaju da rastu.

Taman kada su kupci u Srbiji pomislili da krompir ne može da bude skuplji od 70 dinara po kilogramu, koliko su za njega izdvajali veći deo prošle godine, stvarnost ih je demantovala.

I limun znatno poskupeo

Limun je u ovo vreme skuplji jer dolazi do smene sezone. U Mediteranu se završava, a u Južnoj Americi tek počinje. Od prošle nedelje za kilogram limuna dajemo 50 dinara više.
- Manja ponuda na svetskom tržištu prouzrokuje povećanje cena - tvrde u trgovinskim lancima.
Cene mladog i starog krompira izjednačile su se preko noći, ali ne zato što je mladi krompir pojeftinio, kako bi se očekivalo za početak juna, nego zato što je sada i za kilogram starog krompira potrebno odvojiti neverovatnih 150 dinara.

Nisu samo pijace prepune nelogičnosti. Poslednjih godina sve su manje izražene i cene između različitih vrsta mesa. Piletina, koja je oduvek važila za najjeftinije meso, sada košta isto koliko i kilogram svinjskog mesa, dok je za kilogram pilećeg filea potrebno izdvojiti više novca nego za kilogram junetine. Jedino je cena teletine konstantna i već godinama se kreće od 900 do 1.000 dinara.

- Juneće meso ima manju proizvodnju i ponudu. Dok tov svinja traje šest meseci, tov junadi traje duplo duže. Piletina je skupa zbog visoke cene stočne hrane, ali i zbog toga što su proizvođači živinskog mesa iskoristili skok ostalog mesa da bi povećali i cenu piletine - objašnjava Milan Prostran, stručnjak za agrar u PKS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kupovina potrošači cene hrane cene poskupljenje hrane skupa hrana pijaca voće povrće životne namirnice namirnice

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana