Tekst objavljen: 10.07.2013 9:00        


Ove godine se na Jadranu očekuje dvadesetak odsto više turista nego lane, ali većina se žali na skupoću, pogotovo u špicu sezone. Brojke o dolasku srpskih turista na Jadran daleko su od onih od pre dvadeset i pet godina, tako da će i ovog leta samo oko 7.000 turista letovati od Umaga do Dubrovnika, najčešće u Istri i na ostrvima.

Srbi dobrodošli na hrvatsko more, ali nemaju para

U Dubrovniku, Hvaru i Opatiji je najskuplje. Ta tri bisera hrvatskog turizma podigla su cene kao na Azurnoj obali, pa je gotovo nemoguće naći u sezoni smeštaj ispod sto evra.

Za hrvatske turističke radnike sve je veći interes vratiti goste iz Srbije na Jadran, jer se pokazalo da puni kapaciteti u najvišoj sezoni nisu dovoljni za dobre rezultate. Zato je interes privući goste iz regiona van sezone, pa se pripremaju brojni projekti. Na Kvarneru razmišljaju o ponudi za goste iz Srbije koja bi uključivala more i šoping.
Ni restorani nisu jeftini, ručak ili večera za dvoje su takođe sto evra, pa u konkurenciji sa Jadranom i Italija više nije skupa.

- Gosti iz Srbije su dobrodošli i šteta što se više ne radi na reklamiranju Jadrana kod komšija - kažu u Turističkoj organizaciji Rovinja. - Van sezone su cene mnogo povoljnije, a i kada se odmor rezerviše u poslednjem trenutku.

Rovinj sada ima hotele sa pet zvezdica, poput “Lonea” i “Monte Mulinija”, ali je u sezoni noćenje gotovo 300 evra.

U staru damu hrvatskog turizma Opatiju, usprkos visokim cenama, gosti iz Srbije često dolaze. Reč je i o onima koji su godinama navikli na ovaj deo Jadrana, ali skupoća je ove godine oterala i mnoge srpske turiste sa Kvarnera, a slično se događa i na Hvaru.

- Hvar je postao top destinacija i cene se formiraju po bogatim gostima - kažu u Turističkoj zajednici Hvara.- Ima sve manje hrvatskih turista, pa čak ni Slovenci, koji imaju najviše plate u ovom delu Evrope, više ne dolaze na Hvar.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jeftina putovanja turizam turisti letovanje more Hrvatska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana