Tekst objavljen: 03.10.2013 14:00        


Devizna štednja u Srbiji u proteklih godinu dana je povećana za 5,6 odsto ili za 470 miliona evra, dok je dinarska imala rast od 32,6 odsto, odnosno za više od 5,8 milijardi dinara, saopštila je u Narodna banka Srbije (NBS).

Srbi štede 470 miliona evra više i pored nižih kamata

Centralna banka je ocenila da banke danas vode daleko odgovorniju politiku kamatnih stopa, s većom odgovornošću prema sopstvenoj i stabilnosti finansijskog sistema.

- Postepeno smanjenje kamatnih stopa na štedne uloge, što je tendencija kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama regiona, svakako ne daje osnova za tvrdnju da štednja više nije isplativa, što je teza koja se u poslednje vreme pokušava plasirati u javnosti - piše u saopštenju NBS.

Dodaje se da su prihodi od kamata na štednju možda manje profitabilni, ali je zato sigurnost isplate važniji motiv koji opredeljuje građane da štede u bankama.

Prema proceni NBS, gradjani u Srbiji pretežno ne polažu štednju u banke koje nude visoke kamatne stope, već u one čijim su uslugama i proizvodima najzadovoljniji.

- Štednja stranih fizičkih lica dostigla je blizu 300 miliona evra, što potvrđuje da je štednja u Srbiji i dalje isplativa i sigurna - istakla je NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana