Tekst objavljen: 07.06.2013 9:00        


Svakom kome su prihodi smanjeni ili je ostao bez posla, a kreditno je zadužen, najveći problem je kako vratiti dospele rate zajmova. Kad se nađete u problemu, prvo što treba da uradite je da se bez odlaganja obratite banci kod koje ste dobili kredit.

Šta sa kreditnom ratom kad se kasni s platom

Ukoliko je poteškoća u izmirivanju mesečnih obaveza samo privremena, najlakše je reprogramirati obavezu koji podrazumeva uvođenje privremenog grejs perioda, produžetka roka ili reprogram. Naravno, grejs period poskupljuje kredit, jer građanin duže vremena otplaćuje zajam, pa samim tim i kamatu banci.

- Sve banke imaju određene programe restrukturiranja potraživanja. Međutim, svaki slučaj je specifičan za sebe i rešenje se mora koncipirati u skladu s individualnim mogućnostima. To je u najboljem interesu korisnika kredita a i same banke, u krajnjoj liniji nije ni u interesu banke da pokreće postupak naplate iz hipoteke - ističeSaša Jovanović, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita.
U slučaju da je reč o problemu koji nema privremeni karakter kao što je smanjenje mesečnih prihoda bez mogućnosti da se to u narednih nekoliko meseci promeni, u NKOSK savetuju da korisnik, odnosno kupac nepokretnosti, proda sam nekretninu i zatvori svoju obavezu banci.

Na taj način bi postigao tržišnu cenu sigurno u većem iznosu nego što bi to bilo postignuto u prinudnoj naplati.

Takođe, jedno od rešenja koje se sugeriše je da se u otplatu uključi sadužnik, ako za to postoji mogućnost.

- Ukoliko je klijent izgubio posao i nema alternativne izvore prihoda kojima bih mogao sam da nastavi da uplaćuje mesečnu ratu, najbolje rešenje je sadužnik koji se uključuje u otplatu kredita. Tako klijent ne ulazi u docnju, već ratu uredno otplaćuje dok ne pronađe posao i preuzme opet na sebe izmirivanje obaveza prema banci - kaže Raško Tomašević iz Kredi agrikol banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rata kredita krediti otplata duga kašnjenje u otplati plate zarade dužnici zaduženost rate kredita

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana