Tekst objavljen: 05.04.2013 7:46        


Paradajz iz Turske, beli luk iz Kine, grožđe iz Makedonije kupujemo u marketima i na pijacama. S druge strane, na trpezama je sve manje plodova koji su proizvedeni upravo u našoj zemlji.

Šta sve uvozimo: Ni voće ni povrće nisu domaći

Možemo da hranimo pola Evrope, ali smo lane u inostranstvu nabavili 45.000 tona svežeg povrća, a pre dve godine uvezli smo više od 8.400 tona crnog luka i čak 25.000 tona jabuka. Godišnje za zeleniš koji imamo u svojim povrtnjacima i voćnjacima „damo“ bar 150 miliona dolara.

PREBRANAC IZ KIRGISTANA, GRADIŠTANAC IZ EGIPTA

Pasulj koji se kuva u našim domaćinstvima stiže iz najudaljenijih delova sveta, ali ne od srpskog seljaka. Već duže vreme domaćeg pasulja nema ni u radnjama, ni na zelenim pijacama. Najveća količina ovog povrća na srpsko tržište stiže iz Kirgistana. - Srpskog pasulja u ponudi nema već dugo - kaže Dušan Šobot, direktor sektora operacije Veletržnice Beograd. - Trenutno se kupcima na veliko nudi gradištanac po ceni od 190 dinara iz Argentine i Egipta.
U trgovinskoj razmeni sa svetom jedino u agraru beležimo suficit, ali i dalje izdvajamo značajnu sumu „zelenih novčanica“ za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz sveta.

Ne štedimo devize ni za luk, pasulj, kupus, šljive, jabuke, šećer. Na dugačkoj listi proizvoda koje Srbija uvozi su čak i krompir i pasulj.

Prema rečima Vladimira Šobota, direktora sektora operacije Veletržnice, paradajz stiže iz Italije i Turske, kupus iz Kine, jabuke iz Poljske, dok lubenice najviše uvozimo iz Albanije.

Šobot kaže da je "trgovcima verovatno jeftinije da robu kupuju inostranstvu, jer na taj način imaju bolju zaradu".

U vodećim trgovinskim lancima, pak, kažu da je jedan od sve češćih razloga za uvoz inostranih proizvoda, iako postoje isti na domaćem tržištu, jeste mogućnost ponude niže cene potrošaču.

izvor:Novosti

- Jedan od primera je upravo beli luk. Najbolje rešenje je da kupcima ponudimo kupi i jeftin kineski beli luk, kao i domaći beli luk, mnogo boljeg kvaliteta i arome po znatno većoj ceni. Naravno, nije uvek moguće ponuditi toliko širok asortiman, u okviru svake robne grupe - kaže Olivera Ćirković, iz Univerkesporta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
domaća proizvodnja kupujmo domaće hrana kvalitet hrane jeftina hrana uvoz hrane kupovina potrošači potrošačka korpa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana