Tekst objavljen: 23.11.2012 7:41        


Najsigurnije prebacivanje novca iz jedne u drugu banku za građane je svakako bezgotovinski prenos, kada službenik pritiskom na taster kompjutera, bez isplate ijednog dinara, obavi ceo posao.

Štednju u torbama nosimo od banke do banke

Problem je, međutim, što ta usluga prilično košta, pa se štediše ipak odlučuju da podignu gotovinu, koju potom u torbi odnose do druge banke.

U bankama ističu da ovakvi problemi mogu da se dese u filijalama gde nema izdvojenih boksova i kancelarija. - Pravilo je da štediše i kada polažu, i kada podižu novac sa štednje, to čine kod kreditnih i štednih savetnika. U poslovnicama gde takvih savetnika nema, isplata se svakako obavlja „skriveno“ od očiju drugih klijenata, najčešće u kancelarijama - objašnjavaju bankari.
Isplatu deviza sa štednog računa banka obavlja bez provizije, i to je razlog zašto štediše koje menjaju banku stavljaju „glavu u torbu“ noseći keš ulicom.

- Imam na štednji novac od prodaje stana. Pošto moja banka plaća male kamate, odlučila sam u Nedelji štednje da ceo iznos prebacim u drugu banku. Tada su me obavestili da ću bezgotovinski prenos morati da platim 20.000 dinara - priča Beograđanka S. L.

- U slučaju da podignem gotovinu, proviziju ne plaćam. I tako sam, na kraju, podigla sve u kešu i sama odnela u drugu banku, iako mi nije bilo svejedno - kaže ona.

Naša sagovornica ističe da je mesto gde vam banka isplaćuje gotovinu posebna priča u vezi sa bezbednošću.

- Pošto je reč o velikoj sumi, isplatu sam najavila dan ranije, a službenik banke mi je rekao da novac podignem na šalteru. Tek na moje insistiranje, pristali su da mi novac isplate u kancelariji šefa filijale - navodi ona.

- Ni situacija u drugoj banci u kojoj sam položila novac na štednju nije bila mnogo bolja. Iako su me uputili na poseban, izdvojen šalter, on je bio sav u staklu, tako da je svako mogao da vidi koliko novca imam kod sebe - dodaje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

4 komentara

 1. User image
  SS 23.11.2012 12:36

  Meni se ista stvar desava u svakoj banci! Nije u pitanju iznos vrednosti jednog stana, ali nije ni mala. RF, AIK, EFG, ALPHA, HIPO, kod svih isto. Jedino je RF imala zasebni boks, ja zahtevao da idem tamo, a pametni radnik obezbedjenja me je pitao (pred svima) Koliki je iznos u pitanju kad hoces bas tamo?

  Neprofesionalizam i neozbiljnost, nista drugo...

 2. User image
  Tutumir Fungla 23.11.2012 13:39

  Meni su prosle god.u Agrobanci isplatili 2 bunta po 10 dolara i sa kesom sam prosao u vecernjim satima kroz grad I to su kasnili 2-3dana.Juce sam u jednoj banci podigao krupne novcanice evra,seo na lokalni bus i odneo u filijalu OPP. BANKE u drugom gradu i na krajnje ljubazan nacin orocio na 36mes. sa isplatom kamate unapred.Moja banka je ona koja mi da najvecu kamatu.

 3. User image
  Saša73 24.11.2012 9:29

  Tutumir Fungla, mogao si i bolje da prođeš. U OPP banci si dobio NKS 5,80- 590% . Uz pregovore, to isto si mogao da dobiješ i u Hypo banci uz oročenje na 15 meseci. Meni su dali, NKS 6,1% i kamatu unapred.
  Što se tiče prenosa novca iz jedne u drugu banku, imam jako pozitivna iskustva sa Alpha bankom, PBB, NLB, Societe i ProCredit. Uvek su me isplaćivali u posebnoj prostoriji ili su mi donosili koverat sa novcem i nikada nije ništa nedostajalo. Jednom su mi u novcu koji sam uplaćivao pronašli 100 evra više. Obavestili su me, a nisu morali. Dobri bankari se trude da ostave lep utisak i da budu fer prema štedišama, jer se nikad ne zna kada ćete ponovo da sarađujete. Meni je ove godine gospođa iz Alpha banke sama prebacila i dogovorila isplatu u drugom gradu, jer je znala da njena banka ne može da mi ponudi bolje uslove od konkurentske banke iz susednog grada. Tri puta me je zvala, dok me nije dobila da mi kaže da požurim u susedni grad, da će me tamo isplatiti i da istog dana oročim novac u drugoj banci, jer kamate padaju. Ja eto imam sreću da sarađujem sa profesionalcima. Žao mi je što ne mogu da napišem ime ove divne žene i ekspozituru u kojoj radi. Bankari su ipak dobri ljudi. I zato sve pohvale za šefove ekspozitura Alpha banke u zapadnoj Srbiji.

 4. User image
  Tutumir Fungla 26.11.2012 12:19

  Sasha,NKS je bila5,6p.p. jer je suma ispod 25.000 e.Ali u Hypo su mi ponudili 450E na10.000 e kamatu ,cisto na ruke.Na 15 mes. orocenjem ispao bih iz meseca stednje ,kao sto se tebi desilo ,a dobivenu kamatu za 3 g. sam ponovo orocio u Alpha b. u kojoj sam dotada bio i uzgred bih pohvalio sve zaposlene u tim manjim bankama gde su guzve manje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke nedelja štednje 2012 Nedelja štednje štediše štednja gotovina bezgotovinski prenos

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana