Tekst objavljen: 01.10.2012 7:47        


Hrana, cigarete, sredstva za ličnu i kućnu higijenu, grejanje, naftni derivati i gradski prevoz u Beogradu od oktobra će poskupeti i do 20 procenata.

Stigao oktobar, sa njim i "cunami" poskupljenja

Mleko i mlečni proizvodi od oktobra će poskupeti između dva i četiri odsto, meso će biti skuplje za najmanje tri odsto , šećer za 5 odsto, a litar ulja koštaće između devet i 16 odsto više. Bezalkoholna pića poskupeće za 4,5 odsto, kućna hemija i sredstva za ličnu higijenu od 1,5 do pet odsto. A paklica cigareta biće skuplja za 20 dinara.

Zvanična statistika procenjuje da samo potrošačka korpa prosečnu porodicu košta nešto malo više od 55 hiljada dinara. Centar za zaštitu potrošača izračunao je da realna potrošačka korpa iznosi 110.000 dinara.
Na spisak oktobarskih poskupljenja treba dodati grejanje. Pored skupljeg grejanja Beograđane od prvog oktobra očekuje i skuplji prevoz. Jedna vožnja za 70 dinara i mesečna karta za zaposlene preko 3.000 retko koga ostavljaju ravnodušnim.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji za troškove ishrane i komunalija trenutno izdvaja više od 60 odsto mesečnih primanja, a do kraja godine zbog stalnih poskupljenja za hranu ćemo izdvajati još više od ionako malog kućnog budžeta, ocenjuju stručnjaci.

Ekonomski analitičar Saša Đogović rekao je da opadanje životnog standarda nije novost, ali da zabrinjavaju negativne tendencije u kretanju kupovne moći stanovništva koje se ogledaju kroz poskupljenje poljoprivredno prehrambenih proizvoda.

On je napomenuo da za hranu trenutno izdvajamo oko 44 odsto primanja i ako se tome dobaju troškovi struje, grejanja, prevoza i drugih komunalija to prelazi 60 odsto raspoloživih primanja.

Istovremeno, kako kaže generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, gas za domaćinstva sigurno neće poskupeti do kraja ove godine. Prema njegovim rečima, obezbeđene su dovoljne količine tog energenta za predstojeću grejnu sezonu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    ljuba 01.10.2012 10:53

    Harač! Harač! Finansijska Hajdučija Vlade!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošačka korpa cene goriva komunalije rast cena poskupljenje cene hrane

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana