Tekst objavljen: 23.11.2012 10:43        


Kašnjenje građana u otplati kredita sve je veće, a od ukupno odobrenih zajmova 10,1 odsto čine oni gde je kašnjenje preko 90 dana. Najviše se kasni kod vraćanja rata za keš i potrošačke kredite, ali i izmirenja dugova za kreditne kartice.

Svaki deseti ne može da vraća kredit, ima li spasa

- Jedna od mogućnosti koja se klijentima nudi kako bi im se olakšao vraćanje obaveza je produženje roka vraćanja kredita za 24 meseca što dovodi do smanjenja visine mesečne obaveze i olakšava vraćanje kredita. Klijentu se nudi i korišćenja grejs perioda u istom trajanju u okviru kojeg plaća samo kamatu - kaže Živojin Savić, izvršni direktor za poslove sa stanovništvom Komercijalne banke.

Za klijente koji su ostali bez posla, postoji mogućnost privremene obustave plaćanja svih obaveza za kredit i nastavak izmirenja posle ugovorenog grejs perioda.

U Banci Intezi ističu da ukoliko se građani suoče s problemima u otplati, da su im na raspolaganju opcije koje uključuju restrukturiranje kredita.

Tako je i u Eurobanci EFG. Kako kaže Vladan Vilotijević, direktor razvoja, ako za to postoje objektivni razlozi, moguće je produženje roka, uvođenje grejs perioda kada se plaća kamata, dok glavnica miruje.

- Kada govorimo o toj nekoj “preventivi”, pomenuo bih osiguranje za slučaj gubitka posla, koje obezbeđuje otplatu određenog broja rata - ističe Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
obustava plaćanja kredit banke neplatiše kašnjenje u otplati refinansiranje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana