Zvanični kurs Evra za dan 27.09.21. :: 117.5738 rsd
Tekst objavljen: 03.12.2012 7:43        


Građani se sve manje zadužuju, oni koji su već dužni sve više kasne u plaćanju rata, a iznos problematičnih kredita raste. Čak 66,7 milijardi dinara građani ne mogu da vrate bankama kod kojih su se zadužili. Najveći deo, 30 odsto, odnosi se na otplatu stambenih kredita, koji imaju visoke iznose mesečnih rata i duge rokove otplate.

Sve teže vraćamo dugove bankama

Zabrinjava, međutim, činjenica, da ih u stopu prate gotovinski zajmovi, sa 15 milijardi nenaplativih dinara. Oni, ujedno, beleže i najvišu stopu rasta među problematičnim kreditima.

DUGOVANJA

Građani su, prema podacima Kreditnog biroa, kod banaka zaduženi ukupno 602,7 milijardi dinara. Više od pola tog iznosa odnosi se upravo na stambene zajmove (343 milijarde), dok su se u kešu građani uzajmili za ukupno 164,2 milijarde dinara. Potrošački i poljoprivredni krediti iznose tek nešto više od 65 milijardi.
Za samo tri meseca, među keš kreditima upisano je novih 1,4 milijarde problematičnih dinara, a među stambenim 600 miliona dinara. Gotovinski zajmovi, inače, spadaju u najskuplje, sa daleko kraćim rokom otplate od stambenih. Ali su mesečne rate kod gotovinskih znatno niže.

Rastu problemi u otplati i drugih pozajmica - i po kreditnim karticama, gde problematični zajmovi sada iznose gotovo pet milijardi dinara, i po minusima po tekućim računima, sa dostignutih 3,5 milijardi nenaplativih dinara.

Međutim, svi nenaplativi zajmovi među stanovništvom čine tek 10 odsto ukupno odobrenih kredita građanima. Oni pak i dalje spadaju u najurednije platiše, s obzirom na to da se kasni sa otplatom tek 4,4 odsto ukupnog duga. Iako ovaj procenat raste, neuporediv je sa sektorom privrede, gde je kašnjenje u otplati premašilo 17 odsto.

Po zvaničnim podacima, problematični krediti koje privrednici ne mogu da vrate dostigli su čak 236 milijardi dinara. Nezvanični podaci još su alarmantniji.

Prema aktuelnoj statistici, više od dve trećine stalno zaposlenih građana koriste dozvoljeni minus bez prestanka. U pitanju je, da podsetimo, ubedljivo najskuplji vid zaduživanja, gde na uzetih 1.000 dinara posle godinu dana vraćamo bar 1.400 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
banke zaduženost zaduživanje problematični krediti nenaplativi krediti kašnjenje u otplati krediti ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana