Tekst objavljen: 04.03.2013 7:09        


Ako hrvatski Agrokor uspe u svojoj nameri da kupi Merkator, dve trećine domaćeg tržišta biće u rukama samo dva trgovinska lanca - Konzuma i Deleza. Iako to nije u interesu potrošača, malo je toga što država može da učini.

Svi će Srbi kupovati samo kod Hrvata i Belgijanaca

Ako hrvatski Agrokor kupi slovenački Merkator, onda će Agrokor vladati srpskim tržištem zajedno sa belgijskim Delezom, u čijem su vlasništvu Maksi i Tempo.

U Pokretu potrošača međutim, ukazuju na specifičnosti srpskog tržišta. Uvođenje novog trgovinskog lanca do sada nije značio i jeftiniju robu. Svaki od njih brzo je usklađivao svoje cene sa već postojećim.
Petar Bogosavljević iz Pokret potrošača Beograda kaže da u slučaju da Agrokor kupi Merkator bi to značilo stvaranje jakog duopola.

- Taj duopol bi ostvario znatno veći uticaj na tržištu i cene i asortiman. Smanjio bi stepen konkurencije i to bi značilo i pogoršan položaj potrošača - kaže Bogosavljević.

Opravdana je bojazan da bi u narednom periodu moglo da dođe do nekih prećutnih dogovora o maržama o cenama.

U slučaju da Agrokor i Delez budu jedini strani trgovinski lanci, oni će uz dva domaća, Univerexport i DIS, kontrolisati četiri petine prometa.

Situaciju na domaćem tršištu mogao bi da popravi dolazak nemačkog Lidla, a ako se uporedimo sa regionom, postaje jasno da je na tržištima u okolini prisutan veći broj trgovinskih lanaca.

Tako ih u Hrvatskoj ima čak 13, od čega pet domaćih. Slovenci kupuju u 7 trgovinskih lanaca, a u Bosni i Hercegovini radi 9 lanaca, a po 4 u Makedoniji i Crnoj Gori.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
monopoli maxi maksi Delhaize delez mercator merkator Konzum idea Agrokor potrošači kupovina trgovinski lanac trgovinski lanci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana