Tekst objavljen: 27.12.2012 12:14        


Svaki Nemac godišnje baci oko 80 kilograma namirnica. Najveći deo toga i dalje je jestiv. Nova internet-platforma sada omogućava korisnicima da poklone višak hrane.

Trend u Nemačkoj: Podelite hranu koju ne pojedete

Sabine Dojčer uvek ima mnogo hrane za bacanje. Njena deca često jedu van kuće tako da velika količina namirnica propadne. Rešenje je „food sharing“ – deljenje, odnosno poklanjanje hrane.

- Uvek se kupi više nego što je potrebno. Na primer jabuke neću uspeti da iskoristim pre nego što se pokvare jer idem na odmor. Zbog toga mislim da bi trebalo potražiti nekoga ko ih može pojesti - kaže Sabine.

Namirnice se kupuju stomakom, a ne mozgom

Foodsharing.de je nova internet-platforma koja spaja one koji žele da poklone hranu i one kojima je hrana potrebna.

Akcija – samo početak

Put između onoga koji poklanja hranu i onoga koji je uzima trebalo bi da bude kratak - na taj način „food sharing“ predstavlja i ekološki način razmene hrane. Kod Sabine Šolc ostali su neiskorišćeni marmelada i čokoladni deda mrazovi: „Ova platforma me stimuliše da probam nešto novo i na drugačiji način“ „Food sharing“ neće sprečiti glad u svetu, ali bi mogao da bude početak, nadaju se zagovornici.
Tu svako može ponuditi hranu koja je još uvek jestiva. Kilogram krušaka ili božićnih kolača. Za Sabinu Dojčer to je način pružanja komšijske pomoći.

Hajke Gramer i njenu decu nije sramota da uzimaju hranu od drugih. „Morate se prilagođavati. Drugi su odlučili da bace hranu, a meni je ta hrana potrebna i uopšte se ne osećam čudno što je uzimam“, kaže Hajke.

Namirnice se često kupuju stomakom umesto mozgom te su frižideri krcati. Bacanje hrane inspirisalo je film „Taste the waste“ ili u prevodu „Okusite otpad“. Na ideju podele hrane došao je reditelj Valentin Turn. On kaže da na posredan način bacanje hrane stvara glad na drugom delu sveta:

„Želeli smo da promenimo svest ljudi. Ako se više pozabavimo kako da drugima prosledimo hranu koja nama nije potrebna, nadamo se da bi smo mogli da utičemo da ljudi počnu više da cene namirnice.“

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Nemačka hrana potrošači uštede

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana