Tekst objavljen: 18.04.2013 14:30        


Narednih dana, zbog povećane tražnje uoči uskršnjih praznika, izvesno je poskupljenje mesa. Ono će, prema najavama, ipak, biti privremeno.

Trgovci nas "sačekali": Meso poskupljuje za Uskrs

- Praznici su jedino vreme kada građani ne žale novac, pa tada i oni koji sve češće kupuju po 300 grama mesa i po jednu šniclu, odluče da se časte prazničnim ručkom. Zbog veće tražnje meso bi moglo da poskupi za 10 do 15 odsto - kaže mesar Miloje Ristić.

- Verujemo da će se, posle praznika, cene vratiti na dosadašnji nivo - kaže Ristić.

Ako postoji namirnica koja je rekorder po poskupljenjima, onda je to meso koje je prošle godine poskupelo čak deset puta, ukupno za oko 50 odsto, pa je kilogram svinjskog buta dostizao i 650 dinara, a juneće meso i pileći file prelazili su i 700 dinara.

Kako je potrošnja svežeg mesa u Srbiji svake godine sve manja, građani su se, posle velikog poskupljenja, odricali dela količina mesa koje su kupovali. To je nateralo proizvođače i trgovce da snize cene, kako navode, “na svoju štetu“.

- Cena svinjske žive vage je 180 dinara, a da bi klanje bilo opravdano, but bi trebalo da bude bar tri puta skuplji plus PDV. Sada je cena buta oko 450 dinara, što znači da na svakom kilogramu gubimo oko 100 dinara - priča Petar Matijević, direktor Industrije mesa Matijević.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
meso cene hrane poskupljenje hrane potrošači potrošačka korpa životne namirnice namirnice praznici uskrs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana