Tekst objavljen: 06.11.2012 10:08        


Članice “Domaćeg trgovačkog lanca” (DTL) traže da najkraći rokovi plaćanja budu 45 a najduži 60 dana, kao i da se uredbe o ograničavanju trgovačkih marži utvrde tako da marža na osnovne namirnice bude limitirana na maksimalno 15 posto.

Trgovci traže veće marže da bi preživeli

DTL, koji je osnovan 2010. godine, okuplja više od 400 maloprodajnih objekata s ciljem da potrošačima stavi na raspolaganje širok asortiman proizvoda i da razvija domaću proizvodnju.

Po rečima generalnog direktora “BB-trejda” Dragoljuba Bjeloglava, DTL danas predstavlja petog trgovca po prometu u Srbiji i zapošljava više od 2.500 radnika.

Bjeloglav je prokomentarisao odluku većih trgovaca da robu daju na odloženo plaćanje od 220 i više dana.

– To je borba za potrošače ali, iskreno, teško da tu ima neke ekonomske logike. Zbog čega se to dešava? Svedoci smo da je danas kupovina u hipermarketima u padu u odnosu na kupovinu u malim marketima - kaže on.

On navodi da "usled krize ljudi raspolažu manjim budžetom, nisu u prilici da obavljaju velike pazare pa su se okrenuli manjim, svakodnevnim kupovinama, kada uzimaju pola vekne hleba, litar jogurta, 300 grama salame…"

- Zbog takvog ponašanja potrošača veliki lanci su prinuđeni na to da marketinškim aktivnostima, pa čak i finansiranjem potrošnje kod kupaca, pokušavaju da umanje pad prometa koji imaju - navodi Bjeloglava.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomska kriza marže trgovci trgovine prodavci

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana