Tekst objavljen: 28.12.2012 8:48        


Zbog znatno niže cene, kupovina televizora u okolnim zemljama, pre svega Mađarskoj, sve je popularnija. Ušteda je velika, tim pre što postoji i mogućnost povraćaja PDV-a, međutim, osnovno pitanje koje se postavlja je "šta je sa garancijom".

U Mađarskoj tehnika jeftinija, ali bez garancije

Prilikom takve kupovine, potrošači dobijaju takozvanu panevropsku garanciju o kojoj malo znaju. I nisu jedini. U Ministarstvu trgovine, nadležnom za ovu oblast, rekli su nam da prvi put čuju za nešto što se zove panevropska garancija i da ne mogu nikoga u Srbiji da nateraju da popravlja proizvod koji je kupljen u inostranstvu.

– Televizor koji sam hteo da kupim kod nas je na najjeftinijem mestu koštao 103.000 dinara, a u Segedinu 190.000 forinti, što je 75.000 dinara. Mađari daju i povraćaj PDV-a za robu koja se iznosi iz zemlje, što znači da ovaj televizor bez poreza kod njih košta oko 60.000 dinara. Kad dobijete taj povraćaj i televizor uredno prijavite kod naših carinika, platite carinu i naš PDV od 20 odsto, televizor je opet jeftiniji od 103.000 koliko košta kod nas – objašnjava jedan od naših čitalaca.
Što se tiče panevropske garancije koju kupci uglavnom prilikom takve kupovine dobijaju, neki proizvođači koji imaju predstavništva u Srbiji i ugovore sa mrežom servisa ih priznaju, a neki ne.

– Od proizvođača prisutnih na našem tržištu, a koji su naši partneri, jedino Panasonik ima upravo tu, takozvanu panevropsku garanciju koja omogućava popravku u garantnom roku na teritoriji Srbije, iako uređaj nije kupljen u Srbiji. Važno je znati da ovakve povoljnosti za kupce određuje sam proizvođač – rekli su nam u servisu „BG elektronik”.

I u vodećim potrošačkim organizacijama imaju savete za kupce.

Preporučujemo potrošačima da budu obazrivi. Mi nemamo kompletne informacije o tome šta je to panevropska garancija i ko je u Srbiji priznaje, a ko ne. Zvaničan stav o tome treba da da Ministarstvo trgovine jer je taj domen u njihovoj nadležnosti. Zato bi svi pre nego što odluče da pazare televizor ili nešto drugo u, na primer, Segedinu, trebalo da se raspitaju o detaljima. Savetujemo im da provere u predstavništvima velikih firmi tehničke robe ili velikim servisima, da li priznaju panevropsku garanciju za marku uređaja koji žele da pazare. Jer ništa vam ušteda neće vredeti ukoliko se televizor pokvari u garantnom roku, a niko u Srbiji ne želi da ga besplatno servisira – savetuje Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije.

U prodavnici u Segedinu, „Extreme digital”, odakle i stižu neki od jeftinijih televizora, nisu bili raspoloženi da odgovore na pitanja redakcije Potrošača o garanciji, cenama, povraćaju PDV-a i o tome šta kupci iz Srbije uglavnom kupuju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
potrošači zaštita potrošača prava potrošača bela tehnika kvarovi kupovina u inostranstvu kupovina šoping tura Mađarska tehnika kvalitet proizvoda garancija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana