Tekst objavljen: 10.10.2012 7:41        


Voće i povrće je ove jeseni od 30 do čak 80 odsto skuplje nego lane. Krompir je, pre tačno mesec dana, koštao od 30 do 50 dinara, a sada se na tezgama nudi od 50 do čak 80 dinara. Povećanje od gotovo 80 odsto.

Umesto naših, hrane nas seljaci iz Egipta i Kine

Evica Mihaljević iz Asocijacije Plodovi Srbije kaže da smo došli u situaciju da nam je jeftinije da kupimo proizvode iz inostranstva nego kod domaćih proizvođača. Razlog tome je, kaže, nedovoljno korišćenje soptvenih resursa i ulaganje države, koje bi podstakle naše seljake na veću proizvodnju.

Paradajz je, ipak, postavio rekord u rastu cene, jer je ona gotovo duplo veća nego pre godinu dana. I domaća jabuka je danas skuplja od banane koja nam stiže iz dalekog Ekvadora.
Ove godine rod krompira je oko osam tona po hektaru, što je tek oko 35 odsto od prosečnog roda. Ukupna prinos od 400.000 tona, neće biti dovoljan, pa se očekuje da će biti uvezene veće količine. Krompir se uvozi, kako saznajemo, po ceni od 20 do 25 centi, što je čak pet puta više nego prošle godine.

- Uvoz je već krenuo, i možda će nam ove godine prvi put krompir stići iz Egipta, jer je na celom Balkanu rod podbacio - rekao nam je Ratko Vukićević iz "Plodova Srbije" koji kaže da će niski prinosi svakako uticati na ovogodišnju cenu krompira, odnosno plaćaćemo ga više nego ikada.

Vladimir Šobot iz Veletržnica objašnjava da "mandarine kupujemo iz Hrvatske, narandže i pomorandže stižu iz Grčke na naše pijace, dok iz Makedonije uzimamo dodatno grožđe i lubenice".

- I pored domaćih jabuka, trgovci uvoze određene količine iz Poljske i Italije. Kada je u pitanju povrće, pasulj se kupuje iz Kirgistana i Turske, paradajz iz Italije, Turske, Španije i Makedonije, a belim lukom se preprodavci snadbevaju iz Kine - kaže on.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
poljoprivreda skupa hrana nestašice hrana uvoz hrane povrće voće

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana