Tekst objavljen: 19.04.2013 9:50        


Iako istraživanja pokazuju da svaki treći kupac odustane od kupovine kad vidi velike gužve na kasama, trgovinski lanci u Srbiji trenutno ne predviđaju uvođenje samouslužnih kasa.

Uprkos gužvama samouslužne kase retke zverke

Problemi sa gužvama u Srbiji se rešavaju na drugačiji način - zapošljavanjem više kasirki i otvaranjem brzih kasa za one koji su kupili do 10 artikala.

Samouslužna kasa je jednostavna za korišćenje, jer je potrebno samo da se postave proizvodi jedan za drugim na čitač bar-kodova. Prateći uputstva na velikom ekranu, kupac samostalno koristi čitač. Za samo plaćanje samouslužne kase postoji terminal za platne kartice, ali i uređaj koji barata novčanicama. Srbija je 11. zemlja u svetu u kojoj su u upotrebi ovakvi uređaji, pri čemu je naša valuta tek druga tzv. mala valuta, posle hrvatske kune, koju ovi uređaji mogu da koriste.
Kupovina u hipermarketima može biti zabavna, ali svima je najdosadniji onaj deo koji se odvija na kasi, čak i pored toga što je tehnologija znatno ubrzala stvari korišćenjem bar-kod čitača i platnih kartica.

Istraživanja pokazuju da kada kupac čeka tri do četiri minuta, njegov utisak je da čeka 15 minuta, pa su zato skoro svi veći trgovinski lanci uveli takozvane brze kase na kojima uz manje čekanja mogu da obave plaćanje oni koji su uzeli svega nekoliko artikala.

Ipak, samo je “Merkator” zasad otišao korak dalje i u svojim objektima u Novom Sadu i Beogradu uveo samouslužne kase.

- Takozvane tik-tak kase su jedna vrsta brzih kasa, jer njih koriste kupci koji imaju do devet artikala i to su najčešće ljudi koji žele svoju kupovinu da obave od početka do kraja sami. One pružaju diskreciju i brzinu - kažu u “Merkatoru”, u kome je u prvih godinu dana ovu vrstu kase iskoristilo blizu milion potrošača.

U trgovinskim lancima koji posluju u Srbiji nema najava da će uskoro postaviti ovakve kase.

- Naše iskustvo pokazuje da naši kupci više vole živi kontakt s prodavcima, pa problem s gužvama rešavamo tako što zapošljavamo brze i spretne kasire. Ukoliko bude neophodno, razmislićemo o uvođenju novina, zasad je protok kroz kase relativno brz - kaže Olivera Ćirković iz “Univereksporta”.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
trgovinski lanac trgovinski lanci prodavnice potrošačka korpa potrošači kupovina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana