Tekst objavljen: 02.08.2012 16:10        


Mada samo 18% žena smatra da su finansije ženska tema, svaka druga žena sama donosi odluke o novcu i finansijama, rezultati su ankete koju je za Erste banku u Austriji sprovela institucija za istraživanje tržišta Integral.

Žene sve samostalnije vode svoje finansije

Telefonska anketa spovedena u februaru tokom koje je intervjunisano 500 osoba, odgovaralo je na pitanja: da li su finansije ženska ili muška tema, ko donosi odluke o novcu i finansijama i koliko se za koga i za koje proizvode izdvaja svakog meseca.

Sumirani podaci pokazali su da novac i finansije kao žensku temu vidi 16 odsto austrijskih žena, dok čak dva puta više anketiranih žena smatra da su „finansije“ još uvek muška tema. Njih 49% smatra da su za finansije podjednako odgovorna oba partnera.

- Žene ne bi trebalo da prepuste temu novca i finansija muškarcima. Afirmisale smo se na svojim radnim mestima i staramo se o svojim porodicama – sve u isto vreme. U tom kontekstu ne treba zanemariti finansijski aspekt - rekla je Susanne Höllinger, rukovodilac Sektora privatnog bankarstva u Erste Bank Oesterreich.

Tek svaka peta žena smatra da su finansije ženska tema, ali svaki treći anketirani muškarac svrstava finansije u delokrug muškaraca.

Međutim, većina Austrijanaca zapravo samostalno donosi odluke o novcu.Da sami donose odluke reklo je više muškaraca (54%) nego žena, među kojima je taj udeo 47%.  Žene pokazuju veću sklonost da uključuju svog partnera u finansijske odluke (42%) nego što to rade muškarci (35%).

Žene su šampionke u štednji novca

U proseku, austrijske žene izdvajaju 253 evra u rezerve (13 evra manje od muškaraca). Ta suma uključuje sve vrste rezervi kao što su penzioni fondovi, dopunsko privatno zdravstveno osiguranje, pa zatim stavljanje onoga što preostane na štedne račune. To je samo 5% manje od muškaraca iako, prema Zavodu za statistiku Austrije, žene moraju da žive od mesečnih prihoda koji su u proseku 40%
niži od prihoda muškaraca.

Taj raskorak u prihodima javlja se zbog činjenice da skoro polovina svih poslova sa skraćenim radnim vremenom predstavlja ženske poslove. Osamdeset procenata žena koje za rad dobijaju nadoknadu radi sa skraćenim radnim vremenom, zarađuje manje od muškaraca, ali svakog meseca izdvaja gotovo isti iznos novca.

- To je dobar razvoj događaja. Žene ostavljaju za sobom kliše finansijski zavisne ženske osobe - rekla je Susanne Höllinger.

Osnovni elementi finansija u životu treba da uključuju kompletan paket koji obuhvata sopstveni račun, sopstveni štedni račun i sopstvene rezerve za penziju.

U vrstama štednje dominiraju klasični oblici: 65% svih žena ima štedni račun, a za njim slede štedni račun u stambenoj zadruzi (60%) i životno osiguranje (46%). Samo 16% žena ima rizičnije investicije kao što su akcije, obveznice i fondovi.

Oba pola se za savet o novčanim i finansijskim pitanjima obraćaju prvo account menadžerima svojih banaka (45%), a potom članovima porodice (28%).

Ženama su njihovi partneri na trećem mestu prilikom odlučivanja kome se obratiti za finansijske savete (26%) a muškarcima su žene tek na četvrtom mestu.

Tri stuba: zdravlje, ljubav i finansije

Među anketiranim Austrijancima, njih 46% smatra da postoji korelacija između prihoda i zdravlja. Što je viši prihod domaćinstva, to je veća uočena korelacija.

- Tri stuba na kojima počiva bezbrižan život jesu zdravlje, ljubav i finansije. Izostaviti bilo koji od njih iz jednačine velika je greška. Žene imaju veću potrebu za privatnim zdravstvenim uslugama. To iziskuje pravljanje rezervi -
rekla je Susanne Höllinger.

Sedam od deset žena plaća privatne zdravstvene troškove. Svaka druga žena troši novac na privatne masaže ili fizioterapiju, za kojima slede alternativna medicina (47%) i privatni lekari (45%). Što je veći prihod, to se više troši na privatne zdravstvene usluge.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 15.03.2012 16:28

    Na zalost, ova statistika ne moze mnogo da se poredi s nasom situacijom jer je vecina zena u ocajnom finansijskom stanju i u glavnom zavisna od porodice ili muskaraca....

    Ipak, drago mi je da je sve vise zena svesno toga koliko je vazno da budu finansijski samostalne..

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
štednja novac potrošnja žene

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana