Tekst objavljen: 05.04.2013 14:50        


Zagreb je i pre ulaska u Evropsku uniju svojevrsni rekorder i to po visokim cenama režija, ali i javnog prevoza i po tome vodi ispred puno većih metropola. Istovremeno, Zagrepčani da bi kupili manji stan moraju da rade 14 godina, dok stanovnici Berlina svega pet godina.

Život u Zagrebu skuplji nego u Londonu i Parizu

Na primer, u poređenju sa Parizom struja, grejanje, voda i otpad za stan od 85 kvadratnih metara u Zagrebu su skuplji za čak 52,85 evra.

Ta je brojka još veća kad se usporedi prosečna mesečna neto plata. Građanima Pariza tako na raspolaganju ostaje 2.350 evra, a Zagrepčanima 710 evra.

Istraživanja pokazuju da gotovo 200 evra košta život u malom stanu, ali samo kada se uračunaju troškovi struje, gasa i odvoza đubreta. Sa svim ostalim troškovima komunalija, prevoza, prosečne režije prelaze i 500 evra, a onima koji imaju i stambene kredite i više od 1000 evra.

London koji je na glasu kao skup grad, ipak je jeftiniji u cenama komunalija od Zagreba za 3,2 evra. Struja, grejanje, gas i odvoženje smeća jeftiniji su i u Berlinu za 41,6 evra. Prevoz je skuplji u poređenju sa Ljubljanom, Gracom, Budimpeštom, a nešto sitno i sa Briselom.

U Ljubljani prevoz je u odnosu na Zagreb jeftiniji za 10 evra, u Gracu za 7,10 evra, u Budimpešti za 14,74 evra, a u Briselu za 1,3 evra. Te brojke ne idu u prilog upravi Zagrebačkog holding koja često zna isticati, braneći visoke cene, kako je prevoz u Zagrebu među najjeftinijima u Evropi.

Zagreb dobro stoji u poređenju sa cenama najma stanova. Tako u Parizu jednosobni stan u centru grada košta 1.000 evra dok je u Zagrebu 328,46 evra, za jednosobni stan izvan centra grada Parižani plaćaju 750 evra, a Zagrepčani 241,42 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
komunalije troškovi života životni troškovi ekonomija Hrvatska zagreb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana