Udvostručena dobit

Objavljeno: 04.04.2008


Novosti iz banaka izvor: Raiffeisen bank-Beograd

Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji Oliver Regl izjavio je da je ta banka u 2007. ostvarila najbolje rezultate za sedam godina poslovanja u Srbiji, kao i da je rekordan rast zabeležen u svim segmentima.
Ukupan kapital banke povećan je u tom periodu sa 270 na 439 miliona evra, kreditni portfelj je porastao za 300 miliona evra na 1,5 milijardu, dok je broj klijenata povećan za 20 odsto i dostigao je pola miliona, naveo je Regl.
Prema njegovim rečima, banka je u prošloj godini otvorila i 24 nove poslovnice, čime je njihov broj povećan na 91, a broj zaposlenih povećan za 372, na 2.075.
Regl je kazao da je Rajfajzen banka Beograd prošlu godinu završila na prvom mestu po visini bilanske aktive, ukupnoj sumi odobrenih kredita, kao i ukupnom kapitalu, ali i dodao da su ti rezultati delom ostvareni zahvaljujući velikom rastu kreditiranja domaćih klijenata direktno iz centrale benke u Austriji, po povoljnijim uslovima.
Rajfajzen banka je u prošloj godini privredi odobrila zajmove u iznosu od 814 miliona evra, od čega je oko 80 odsto direktno odobreno iz centrale banke, dok je 442 miliona evra kredita plasirano stanovništvu.
Regl je, međutim, ocenio da se u buduće ne očekuje tako intenzivan rast kreditiranja, čemu u prilog idu i mere centralne banke, ali i dodao da još uvek ima prostora za rast plasmana, među kojima je istakao hipotekarne zajmove.
Povodom novih mera NBS koje podstiču zaduživanje u dinarima, predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke u Srbiji je kazao da je to očekivan potez centralne banke nivo zaduženosti privrede i stanovništva u devizama veoma veliki, ali i dodao da će tržište odrediti da li će se više uzimati zajmovi u dinarima.
„Sa jedne strane imate depozit od 30 odsto i nižu kamatnu stopu, a sa druge nemate depozit, ali imate visoku kamatu. Povećanje dinarskih zajmova moguće je ako imate dugoročan izvor depozita u dinarima, a potrebno je i povećanje poverenja klijenta prema banci, kako bi više štedeli u dinarima“, kazao je Regl.
izvor:B92

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana