Dokapitalizacija do 120 miliona €

Objavljeno: 10.04.2008


Novosti iz banaka izvor: Banca Intesa-Beograd

Banka Inteza u Srbiji najavila je da će u ovoj godini izvršiti dokapitalizaciju od 120 miliona evra.
Predsednica Izvršnog odbora banke Inteza u Srbiji Draginja Đurić kazala je na konferenciji za novinare da je kapital pre dve nedelje već povećan za 50 miliona evra, dok se još 70 miliona evra očekuje do polovine godine.
Banka će posle ovogodišnje dokapitalizacije imati kapital od ukupno 477 miliona evra.
Đurićeva je kazala da je banka Inteza u prošloj godini ostvarila veoma dobre rezultate i da je sa bilansnom sumom od 2,5 milijardi evra zauzela najveći udeo na bankarskom tržištu Srbije od 12,5 odsto, dodajući da su ukupni depoziti iznosili 1,9 milijardi, a plasmani 1,2 milijardi evra.
Prema njenim rečima, banka je u prošloj godini povećala iznos kredita odobrenih građanima za 83 odsto, na 405 miliona evra, dok su plasmani preduzećima iznosili 839 miliona evra, što je rast od 31 odsto u odnosu na 2006.
Štednja građana povećana je za 52 odsto i dostigla je 263 miliona evra, a banka inteza je u 2007. dobila i 172.000 novih klijenata, čime je njihov broj povećan na 1,26 miliona.
Zamenik predsednika Izvršnog odbora banke Silvio Pedraci najavio je da će u ovoj godini otvoriti još 14 novih poslovnica, koliko se planira i u 2009. godini, a njihov ukupan broj će time dostići 252.
Pedraci je ocenio da je monetarna politika Narodne banke Srbije oštra, ali i dodao da se banke moraju prilagoditi njenim novim merama. On je izrazio uverenje da će centralna banka dodatno pooštriti svoju politiku.
Pedraci je najavio da će banka Inteza tržištu ponuditi nove bankarske proizvode u dinarima, ocenjujući da je zaduživanje u domaćoj valuti bolje za građane, jer će izbeći rizik zbog kursnih razlika, iako će možda malo više dinara izdvajati za uplate.
On je najavio da će banka u ovoj godini razvijati faktoring, investiciono bankarstvo, lizing za nabavku opreme, kao i nove vrste stambenih kredita.
Banka Inteza u Srbiji deo je bankarske grupacije Inteza Sanpaolo, treće po vrednosti tržišne kapitalizacije u Evropi i osme u svetu. Ta grupa opslužuje 18 miliona klijenata u 35 zemalja.
izvor:B92

Pogledajte arhivu novosti iz banaka
Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana